Summit PPE/ Klaus Iohannis: Ne trebuie votul românilor şi îl vom avea. Președintele acuză PSD de ipocrizie

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis getty
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Summit-ul liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European se desfăşoară, sâmbătă, la Bucureşti, iar la reuniune participă Manfred Weber, Klaus Iohannis și secretarul general al PPE, Antonio Lopez . Preşedintele României a declarat că la alegerile europarlamentare este nevoie de votul românilor și a acuzat PSD de ipocrizie.

„Sunt emoţionat să vă revăd într-un număr aşa de mare şi entuziasmat. (...) O atmosferă excelentă, oameni hotărâţi, cu prieteni buni. Ce ne trebuie mai mult? Ne trebuie votul românilor şi îl vom avea”, a spus şeful statului, la Summitul liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European, care are loc la Bucureşti.

El a subliniat importanţa alegerilor europarlamentare.

„Anul acesta este unul simbolic: se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare au dispărut în sfârşit. Sunt 30 de ani de democraţie, de când ne-am recâştigat libertatea de a ne putea reîntoarce, după îndelungi suferinţe, în marea familie europeană din care facem parte. Noi încă ne amintim ce înseamnă tirania, dictatura mediocrităţii, care ţine la putere un grup de privilegiaţi ai momentului, în timp ce cetăţenii oneşti îşi pierd libertatea şi dreptul la un trai decent. Alegerile pentru Parlamentul European sunt mai importante decât în anii trecuţi. Europa nu se poate întoarce în timp”, a punctat Klaus Iohannis.

„Observăm că unele partide de la noi, și mă refer la PSD, au îmbrăcat haina falsului patriotism, al naționalismului de fațadă și încearcă să câștige capital inducând teama și lipsa de încredere în valorile Uniunii Europene: e modul PSD-ist cinic și iresponsabil de a face politică. Dovada maximei ipocrizii e să negi chiar principiile, să ataci instituțiile europene și să ceri votul oamenilor în același timp, ca să facă parte din aceste instituții”, a mai adăugat președintele României.

Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

„Dragii mei,

Mă bucur nespus de mult şi sunt emoţionat să vă revăd în număr aşa de mare şi aşa de entuziaşti!

Dragi prieteni europeni,

Bine aţi venit în rândul nostru! Sunteţi într-o ţară europeană, sunteţi într-o ţară pro-europeană, şi ne bucurăm că sunteţi alături de noi! O atmosferă excelentă, oameni hotărâţi, cu prieteni buni. Ce ne trebuie mai mult?

Ne trebuie votul românilor şi îl vom avea!

Această întâlnire de astăzi este una foarte specială, fiindcă ne pregătim de alegeri europarlamentare şi, în această ecuaţie, recunosc că sunt foarte bucuros să îl avem alături de noi, împreună cu foarte mulţi prieteni europeni, pe candidatul Partidului Popular European, prietenul meu, Manfred Weber. Manfred, bine ai venit, îţi doresc mult succes!

Lupta pentru «O Europă mai bună» este lupta noastră, a tuturor celor pentru care Europa este sinonimă cu pacea, prosperitatea şi libertatea tuturor cetăţenilor ţărilor noastre, din Uniunea Europeană!

Anul acesta, în care au loc alegerile pentru Parlamentul European, este unul simbolic. Se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare din estul Europei au dispărut, în sfârşit.

Sunt 30 de ani de democraţie, sunt 30 de ani de când ne-am recâştigat libertatea, libertatea de a ne putea întoarce, după îndelungi suferinţe, în marea familie europeană din care facem parte. Noi încă ne mai amintim ce înseamnă tirania, ce înseamnă dictatura mediocrităţii, care ţine la putere un grup de privilegiaţi ai momentului, în timp ce cetăţenii oneşti îşi pierd libertatea şi dreptul nu la bunăstare, dreptul la un trai decent. Dramele acelor ani negri nu se vor mai repeta! Nu în Europa, nu atât timp cât depinde de noi să împiedicăm asta!

Dragi prieteni,

Alegerile pentru Parlamentul European din acest an sunt, de aceea, mult mai importante decât anii trecuţi.

Europa nu se poate întoarce înapoi în timp! Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să dăm startul unei noi ere de prosperitate şi siguranţă.

Îmi doresc ca Summitul de la Sibiu din 9 mai să reprezinte un reper în proiecţia unui astfel de viitor mai bun pentru cetăţenii noştri.

Partidul Popular European are capacitatea de a juca în continuare rolul de principală forţă politică vizionară la nivelul instituţiilor europene.

Şi pentru ca România să conteze în luarea celor mai bune decizii, care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a oamenilor, este însă vital să avem o puternică reprezentare în cea mai puternică familie europeană, Partidul Popular European.

Partidul Naţional Liberal are o vocaţie europeană şi are tradiţia apărării democraţiei româneşti încă de la înfiinţarea sa, şi aşa va rămâne!

Dragi liberali, nu uitaţi niciun moment preţioasa moştenire pe care aţi primit-o de la cei care au plătit de multe ori cu viaţa dragostea lor pentru România!

Acest moment crucial în care ne aflăm este mult prea important pentru viitorul Uniunii Europene şi pentru viitorul ţării noastre pentru a nu vă dedica toată energia în direcţia apărării destinului occidental al naţiunii.

Dacă veţi fi hotărâţi, dacă veţi fi mereu de partea principiilor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, dacă veţi explica oamenilor cât de multe beneficii europene li se refuză din cauza eşecului actualei guvernări, fiţi siguri că românii vă vor fi alături!

Pentru ca viaţa cetăţenilor europeni să fie una mai bună este nevoie ca deciziile de la nivelul Parlamentului European să fie luate de oameni competenţi, oameni cu experienţă şi cărora nu le lipsesc curajul şi determinarea să impună schimbările necesare.

Văd în oferta pe care o propune Partidul Naţional Liberal tocmai aceste persoane capabile să îşi asume şi să ducă la bun sfârşit o astfel de misiune, parteneri loiali ai Popularilor europeni în efortul de a revitaliza cel mai însemnat proiect democratic din care suntem parte: Uniunea Europeană.

Doamnelor şi domnilor,

Ne mai despart două luni de momentul scrutinului pentru alegerea eurodeputaţilor.

Din păcate, aceste alegeri sunt percepute adesea ca fiind mai puţin relevante pentru impactul pe care îl au în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Este o evaluare complet eronată, pentru că uneori, din cauza formei adesea excesiv de birocratice în care lucrează instituţiile europene, omitem esenţialul: oamenii sunt cei care se află în centrul construcţiei europene, iar instituţiile au misiunea de a fi în slujba oamenilor.

Din această perspectivă, a modului în care cei care merg să ne reprezinte la Bruxelles sau Strasbourg reuşesc să asigure un nivel de trai crescut, o viaţă sigură şi prosperă pentru toţi cetăţenii europeni, scrutinul din 26 mai capătă o importanţă deosebită.

Este, totuşi, şi un moment cu o profundă valenţă civică, pentru că viitorul Europei trebuie decis de voinţa oamenilor, nu de neimplicarea lor. Absenteismul înseamnă să le permitem altora să hotărască în locul nostru.

Voi, lideri regionali şi locali, sunteţi interfaţa directă cu oamenii şi vă îndemn să le transmiteţi aceste lucruri cetăţenilor din comunităţile pe care le păstoriţi.

Votul este, în definitiv, cea mai bună formă de răspuns şi sancţiune la discursul populist, eurosceptic şi demagogic care a devenit virulent în ultima vreme şi în Europa, dar şi în România.

Observăm că unele partide politice de la noi, şi mă refer în primul rând la PSD, au îmbrăcat haina falsului patriotism, al naţionalismului de faţadă şi, folosindu-se de o retorică anti-europeană, încearcă să câştige capital electoral inducând oamenilor teama şi lipsa de încredere în proiectul şi valorile Uniunii. Este modul pesedist cinic şi iresponsabil de a face politică.

Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile pe baza cărora a fost întemeiată Uniunea Europeană, să ataci instituţiile europene care îţi critică derapajele antidemocratice şi, în acelaşi timp, să ceri votul oamenilor pentru a trimite reprezentanţii partidului tău să facă parte tocmai din aceste instituţii.

Doamnelor şi domnilor,

A fi bun român şi patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxellesul.

Dimpotrivă, România este Europa şi Europa este România!

România noastră, România europeană, înseamnă bunăstare, prosperitate, justiţie independentă şi stat de drept!

Acesta este motivul pentru care românii au ales în 2007 calea unei ţări moderne, cu legi corecte, cu oameni liberi, egali în drepturi cu ceilalţi europeni. Este calea pe care românii îşi doresc să continue şi sunt convins că vor respinge populismul şi vor rămâne ataşaţi valorilor care pot asigura dezvoltarea ţării, prosperitate şi siguranţă, valori care se regăsesc doar în interiorul Uniunii Europene.

Tocmai de aceea voi, cei care vă aflaţi în această sală, aveţi responsabilitatea de a fundamenta politicile cu care veţi veni în faţa cetăţenilor pe aceste principii care stau la baza proiectului european. Principii care încurajează integrarea, şi nu divizarea, toleranţa, şi nu ura, respectul pentru demnitatea umană, şi nu discriminarea.

Chiar dacă nu este perfect, proiectul european ne-a oferit cea mai lungă perioadă de pace şi prosperitate în Europa.

Din responsabilitate faţă de generaţiile viitoare, trebuie să ne mobilizăm şi să punem laolaltă toate resursele de credinţă, de inteligenţă şi de energie de care dispunem pentru a-l duce mai departe.

Aceasta nu este o sarcină pe care să o îndeplinească doar aleşii sau reprezentanţii noştri, nu este nici datoria exclusivă a şefilor de stat şi de guvern, ci este poate cea mai importantă probă de solidaritate pe care suntem datori să o dăm cu toţii – cetăţeni şi politicieni – zi de zi. Şi asta vom face!

Vă doresc succes!”

Sursa: Digi24, Agerpres, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri