Surse: Candidații PSD pentru sectoarele 2 și 3: Onțanu și Bădulescu. Posibile alianțe cu ALDE, PPUSL și PER în Capitală

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
325138DC-00B2-4B23-B3AB-9628B1C900B7

Social democrații validează joi, în ședința CexN, candidaturile partidului pentru sectoarele din București. La sectoarele 1,4,5 și 6 vor candida primarii PSD în funcție, iar la sectoarele 2 și 3 candidații PSD vor fi Neculai Onțanu și Auerlian Bădulescu, au declarat surse din conducerea PSD, pentru Digi24.ro.

Neculai Onțanu este fostul primar al sectorului 2, fost membru UNPR, actualmente fondator al partidului ADER (Ader la Democrație Educație și Reconstrucție). Onțanu își anunțase deja candidatura la Primărie, susținut de ADER și PPUSL. 

Conform unor sondaje comandate de PSD, Onțanu are un scor asemnănător cu cel al actualului viceprimar, Dan Cristian Popescu, care va candida, cel mai probabil, independent. PSD mizează însă pe voturile pe care le-ar putea câștiga Onțanu de la electoratul social democrat.

La votul politic, PNL conduce în sondaje, la distanță mică de PSD. Liberalii nu vor avea însă candidat la sectorul 2, unde îl vor susține pe candiatul USR, Radu Mihaiu.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei în funcție, va candida la sectorul 3, sector considerat de necâștigat de PSD și PNL. Candidatura lui Bădulescu la sectorul 3 are mai mult scopul de a lovi cât mai puternic, cu un candidat cât mai vocal, în Robert Negoiță, devenit marele dușman al PSD.

Deja Bădulescu a intrat în pielea contracandidatului lui Negoiță. În ultimele postări de pe Facebook l-a criticat dur pe fostul său coleg de partid.

Cei 6 candidați PSD la sectoarele din Capitală vor fi: Daniel Tudorache, Neculai Onțanu, Aurelian Bădulescu, Daniel Băluță, Daniel Florea și Gabriel Mutu.

PSD vrea să facă alianțe cu toate partidele mici, după ce a ratat alianța cu Ponta

Liderii partidului au avut discuții informale în ultimele zile despre politica de alianțe a PSD. Dacă la nivel național, liderilor din teritoriu li s-a transmis să facă alianțe cu cine pot, fiind deschise și negocierile cu Pro Românai, la București PSD se orientează către partidele mici, după refuzul lui Victor Ponta.

Astfel, sunt luate în calcul alianțele cu ALDE, PPUSL, PER și ADER, partide care deja și-au anunțat candidați pentru primăriile de sector, sau pentru Primăria generală. Un acord cu partidele respective ar prespune retragerea tuturor candidaturilor și susținerea candidaților PSD. 

PSD ar putea organiza un Congres Online

În rândurile social democraților se conturează tot mai mult varianta unui conges online, în care să fie aleasă o conducere statutară a partidului, care să ducă PSD în alegerile locale. 

În ședința CexN vor fi discutate mai multe variante pentru organizarea congresului, una dintre acestea fiind varianta online.

Delegații partidului ar urma să voteze o listă, fiecare candidat prezentându-se cu o moțiune. Din echipa lui Marcel Ciolacu ar urma să facă parte inclusiv Vasile Dâncu, pentru poziția de președinte al Consiliului Național. 

Contracandidatul lui Ciolacu este Eugen Teodorovici. 

Surse din PSD susțin însă că ar putea fi introduse câteva criterii pentru depunerea candidaturii la funcția de președinte, precum și pentru celelalte poziții, printre care susținerea a cel puțin 3 organizații, inclusiv cea din care candidatul face parte.

Congresul PSD ar trebui organizat „cât mai repede”, este părerea majoritară în partid.

Moțiunea de cenzură 

După ce a declarat în repetate rânduri că PSD va depune o moțiune de cenzură dacă Guvernul nu dublează alocațiile și nu majorează cu 40% punctul de pensie, Marcel Ciolacu se vede obligat să își asume documentul și să înceapă negocierile pentru depunerea unei moțiuni. 

În partid, dacă în ceea ce privește depunerea unei moțiuni părerile sunt destul de hotărâte, liderii susținând că este nevoie de o moțiune, lucrurile stau altfel referitor la șansele moțiunii, puțini fiind cei care cred că o moțiune de cenzura trece.

PSD are nevoie de voturile Pro România și UDMR. Cei din urmă au anunțat că nu vor semna o moțiune, iar voturile Pro România sunt negociate de Victor Ponta.

Sursa foto: INQUAM Photos

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri