Surse: Guvernul crește impozitul pe dividende la 8%. Taxe mai mari pentru tutun, alcool și jocuri de noroc

Data actualizării: Data publicării:
bancnote lei numarate pe un birou
Taxele pe proprietate ar putea costa mai mult de anul viitor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ședințe paralele PSD și PNL au discutat viitoarele modificări la Codul Fiscal. Astfel TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Iar taxe mai mari se vor regăsi și pe dividende, tutun și alcool. Cea mai mare modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va crește până la 40%. Totul ar urma să fie adoptat în doar câteva zile.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor.

Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30 de mii lei.

Impozitarea dividendelor va fi de 8 la sută, de la 5 la sută, inclusiv pentru companiile de stat.

De partea cealaltă, în ședința PSD, ministrul finanțelor Adrian Câciu a prezentat și el mai multe măsuri fiscale. Pe lângă majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8% și creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%, ministrul a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri