Surse: Cum ar putea arăta Guvernul Cîțu. Variantele de miniștri PNL, USR PLUS și UDMR

Andreea Bratu | Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
florin cîțu în parlament
Miniștrii propuși în Guvernul Cîțu au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Sâmbătă încep oficial negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru viitorul guvern. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au discutat joi dimineață cu președintele Klaus Iohannis, cu care au convenit ca viitorul guvern să fie cât mai suplu. Sunt însă discuții în interiorul fiecărui partid despre ministerele pe care și le-ar dori fiecare și despre cine ar putea să fie viitorii miniștri. 

Potrivit declarațiilor publice și informațiilor transmise pe surse din interiorul partidelor, negocierile se anunță unele dure, pentru că PNL nu dorește să renunțe la controlul asupra guvernării și mai ales la ministerele esențiale, dar și  pentru că USR PLUS ridică pretenții mari, pentru a avea putere de decizie și pentru a-i putea bloca pe liberali.

De exemplu, USRPLUS vrea cel puțin unul dintre ministerele avizatoare din Guvern: Justiție sau Finanțe. Sunt două poziții care controlează Guvernul pentru că de semnătura ministrului depinde orice act normativ adoptat de Executiv.

Liberalii pornesc negocierile de la câteva ministere-cheie la care nu sunt dispuși să renunțe. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Ministerele la care PNL nu renunță

PNL nu este dispus să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare. Deja în partid au început discuțiile despre ce persoane ar putea să primească portofoliile respective.

O listă provizorie analizată în PNL arată cam așa: 

Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău

Ministerul Fondurilor Europene - Marcel Boloș

Ministerul Economiei - Virgil Popescu

Liberalii și-ar dori să păstreze și ministerul de Interne, acolo fiind vehiculate două nume: Rareș Bogdan și Laurențiu Leoreanu.

În ceea ce privește Finanțele, după trecerea lui Florin Cîțu la vârful Guvernului, conducerea ministerului ar putea fi cedată celor din USRPLUS care solicită insistent acest portofoliu.

Totuși, dacă PNL decide să păstreze Finanțele, portofoliul ar putea fi ocupat de Lucian Heiuș, care a mai fost propus pentru acest portofoliu în precedentul guvern Cîțu care nu a mai ajuns să fie validat în parlament, în luna martie.

Însă, președintele PNL, Ludovic Orban, ar dori să-l impună la finanțe pe Ionel Dancă, în ciuda lipsei de experiență a acestuia în domeniu, ca mutare strategică împotriva lui Cîțu, pentru ca acesta să nu primească prea multă putere în interiorul partidului. 

De precizat că PNL este dispus să renunțe la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

USR PLUS vrea cel puțin două ministere „grele”

USR PLUS vrea cel puțin conducerea a două ministere importante din Guvern, care să fie atât ministere avizatoare, cât și ministere cu resurse financiare.

Unul dintre aceste ministere pe care le-ar putea primi la negocieri este ministerul de Finanțe. Aici, în partid sunt vehiculate două nume: Claudiu Năsui (USR PLUS) și Anca Dragu (PLUS).

De asemenea, partidul speră și la conducerea ministerului Dezvoltării, pentru vicepreședintele Ionuț Moșteanu, însă liberalii nu ar vrea să piardă ministerul cu cei mai mulți bani din Guvern.

Ce ar putea cere UDMR la negocieri

Liderii UDMR și-ar dori să obțină conducerea unor ministere pe care nu le-au mai avut în trecut.

În guvernele anterioare, UDMR a condus ministere precum Sănătatea, Cultura și Mediul. Totuși, liderii maghiari ar putea accepta și aceste domenii, în funcție de modul în care vor decurge discuțiile.

Unul dintre ministerele importante care ar putea ajunge sub conducerea UDMR este ministerul Educației. PNL este dispus să renunțe la acest portofoliu ținând cont că este un minister cu multe probleme și care poate aduce prejudicii de imagine pentru cel care se află la conducerea sa și pentru partidul din care face parte. 

Pentru Educație, UDMR ar avea două nume pregătite, Hegedus Csilla și Szabo Odon.

Cum ar putea arăta Guvernul Cîțu

Prim-ministru – Florin Cîțu (PNL)

Una sau mai multe poziții de vicepremier, posibil trei – PNL/USRPLUS/UDMR

Ministerul Internelor – Marcel Vela/Laurențiu Leoreanu/Rareș Bogdan (PNL) 

Ministerul Finanțelor – Ionel Dancă/Lucian Heiuș (PNL)/Claudiu Năsui /Anca Dragu (USRPLUS)

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (PNL)/ Stelian Ion (USRPLUS)

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă (PNL)

Ministerul Dezvoltării – Robert Sighiartău/Florin Roman (PNL)/ Ionuț Moșteanu (USRPLUS)

Ministerul Economiei și Energiei – Virgil Popescu (PNL) / Cristina Prună (USRPLUS)

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode (PNL)

Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș (PNL)

Ministerul Sănătății – Nelu Tătaru (PNL)/ Cseke Attila(UDMR)

Ministerul Educației – Monica Anisie/Sorin Câmpeanu/Raluca Turcan (PNL)/ Hegedus Csilla/Szabo Odon (UDMR)

Ministerul Culturii - Hegedus Csilla (UDMR)

Minsterul Muncii – Violeta Alexandru (PNL)/ Oana Țoiu/Cristian Seidler (USRPLUS)

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros/Emil Dumitru (PNL)

Ministerul Mediului – UDMR / USRPLUS

Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe (PNL)/Oltean Csongor (UDMR)

Posibil două noi ministere: Turism și Comunicații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri