OFICIAL. Grindeanu, propus de Tudose la șefia ANCOM

Data actualizării: Data publicării:
170621_GRINDEANU_CONFERINTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE. Informațiile Digi24 se confirmă. Premierul Mihai Tudose a trimis Parlamentului documentul oficial prin care propune numirea lui Sorin Grindeanu la șefia ANCOM:

 


Senatorii şi deputaţii stabilesc, luni, data la care vor numi noul preşedinte al Autorităţii de reglementare în telecomunicaţii. Şeful ANCOM, Adrian Diţă, a demisionat. Potrivit unor informaţii Digi24, premierul Mihai Tudose îl va propune pe predecesorul său, Sorin Grindeanu, pentru acest post. Numirea în funcţie a şefilor ANCOM se va face, pentru prima oară, fără implicarea preşedintelui României. Procedura a fost modificată, prin ordonanţă de urgenţă, de guvernul Grindeanu.

170621_GRINDEANU_CONFERINTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Născut în decembrie 1973, Sorin Grindeanu este absolvent al Facultăţii de Matematică din Timişoara. A intrat în politică în 1996 şi a ajuns, pentru prima dată, la Palatul Victoria, în decembrie 2014. A deţinut funcţia de ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, timp de un an. În 2012 a câştigat un mandat de deputat, iar în iunie 2016 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. A renunţat la această funcţie pentru a deveni, pe 4 ianuarie 2017, premier.

Mandatul său a fost marcat de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13, la propunerea ministrului justiţiei Florin Iordache. Actul normativ, în care se stabilea un prag al prejudiciului de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a provocat proteste imense. Florin Iordache a demisionat, iar ordonanţa a fost abrogată de Guvern şi, ulterior, anulată de Parlament.

După doar 6 luni de mandat, Sorin Grindeanu a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, ceea ce a dus la o premieră în politica românească. Majoritatea parlamentară a adoptat o moţiune de cenzură prin care şi-a demis propriul Guvern.

Dacă va fi propus pentru funcţia de preşedinte ANCOM, Sorin Grindeanu va primi voturi de la aceiaşi parlamentari PSD şi ALDE care l-au demis pe 29 iunie.

„Premierul şi Guvernul căruia i-am încredințat împreună cel mai ambițios program de guvernare după 1989 nu a performat așa cum am sperat. Nu a mers rău, a mers binisor, dar pentru ceea ce am promis noi „binișor” nu este de ajuns. Să lăsăm lucrurile așa ar fi însemnat să eșuăm cu bună știință, să ne păcălim și pe noi, și pe cetățeni. Chiar și pe Sorin Grindeanu să-l păcălim!”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea, la 21 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri