Sari la conținut
News Alert

Surse: Franța a propus amânarea discuțiilor despre aderarea României la Schengen

Reprezentanții Franței au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a Consiliului European a punctului referitor la aderarea României și Bulgariei la Schengen. La București, România ar fi fost de acord cu acest lucru în urma unor consultări între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta. 

Dacă România voia să fie în continuare pe ordinea de zi ar fi primit un vot negativ din partea unor state precum Franţa, Olanda, Belgia și Finlanda. Acest lucru ar fi putut însemna reluarea tuturor etapelor pentru aderarea României, care ar fi durat circa cinci ani. Însă, dacă România nu primește acest refuz cert prin vot, atunci se preconizează că într-un an şi jumătate sau doi, după alegerile din Franţa şi Germania, s-ar putea relua subiectul.

Potrivit surselor, în perioada următoare ar urma să aibă loc o reformare a Spaţiului Schengen din cauza crizei refugiaţilor. 

Ieri, premierul Victor Ponta spunea că România nu va fi primită în Spaţiul Schengen nici anul viitor, pentru că nu doar Olanda se opune acestui lucru. Prim-ministrul nu a dezvăluit însă despre ce alt stat e vorba, ci doar a precizat că este vorba de o ţară aflată în relaţii bune cu preşedintele Klaus Iohannis, lăsând să se înțeleagă că este vorba de Germania.