Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului. O moțiune de cenzură poate fi depusă și votată în sesiuni diferite

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
judecatorii curții constituționale, ridicați în picioare, înaintea unei ședințe de plen
Judecătorii Curții Constituționale. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecătorii Curții Constituționale au reluat marți discuțiile pe sesizarea Guvernului prin care este contestată procedura demarată de Parlament de demitere a executivului în sesiune extraordinară. Reprezentanții guvernului au ridicat un conflict de natură constituțională la CCR, însă în interiorul Curții s-a constituit o majoritate de respinge a sesizării, susțin surse apropiate discuțiilor. 

ACTUALIZARE: Judecătorii CCR au respins în unanimitate sesizarea Guvernului. O moțiune de cenzură poate fi depusă și votată în sesiunea extraordinară. De asemenea, moțiunea poate fi depusă într-o sesiune și votată în altă sesiune. Asta ar presupune că în Parlament poate fi continuată procedura, după ce pe 31 august social democrații nu au reușit să strângă numărul necesar de parlamentari pentru a ține ședința de plen în care urma să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

„Constituția nu distinge dacă este sesiune ordinară sau extraordinară. Spune că doar că o moțiune poate fi depusă o singură dată pe sesiune”, au declarat surse din CCR, pentru Digi24.ro.

„Nu ne e frică, dacă PSD vrea să continue procedura, să o continue”, a declarat marți, Ludovic Orban, întrebat despre decizia CCR.


Știrea inițială

Luni, ședința a fost întreruptă după ce judecătorii nu au reușit să ajungă la o decizie. Discuțiile au fost reluate marți, de la ora 10. Chiar dacă există o majoritate pentru respingerea sesizării executivului, unele surse susținând că această decizie ar putea fi luată în unanimitate, judecătorii nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește fondul problemei.

Dacă vor intra pe fond, judecătorii vor trebui să explice, pentru viitor, dacă o moțiune poate fi depusă în sesiune extraordinară. De asemenea, este posibil ca CCR să ceară Parlamentului să finalizeze procedura, după ce moțiunea dezbătută și programată pentru vot pe 31 august nu a mai fost votată de parlamentari din lipsă de cvorum.

După ședința Parlamentului în care PSD nu a reușit să strângă suficienți deputați și senatori care să asigure cvorumul de ședință, social democrații au decis să nu mai continuea procedura în sesiunea ordinară începută la 1 septembrie și să aștepte decizia judecătorilor CCR.

Executivul, prin premierul Ludovic Orban, a solicitat Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri