Surse: În ședința PNL s-a discutat despre majorarea pensiilor mici. Ciucă: Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, o variantă

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă face declarații
Nicolae Ciucă va merge cu propunerea de neimpozitare a pensiilor dub 3.000 de lei în coaliție, pentru a fi discutată cu pertenerii de guvernare. Foto: Facebook / Guvernul României

Majorarea pensiilor foarte mici a făcut subiectul unei discuții în ședința conducerii PNL de marți seara. Surse participante au declarat pentru Digi24.ro că Raluca Turcan a fost cea care a propus acest lucru, fostul ministru al Muncii precizând că „majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari”. Nicolae Ciucă a declarat după ședință că PNL va merge cu această propunere în coaliție pentru a fi discutată cu pertenerii de guvernare.

Raluca Turcan a propus în ședința conducerii PNL creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Fostul ministru al Muncii a explicat că, până la modificarea legii pensiilor, orice majorare presupune creșterea punctului de pensie, adică o majorare proporțională și a pensiilor mici și a celor foarte mari. „Având în vedere că puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut dramatic și, de aceea, cred că se impune o majorare promptă a pensiilor foarte mici. Singura soluție pe actualul cadru legal, care nu ridică aspecte de neconstituționalitate, este de majorare a plafonului de impozitare a pensiilor”, a spus Turcan. Majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari. Inflația foarte mare înregistrată în ultima perioadă, la utilități și produse alimentare, care constituie coșul de bază al persoanelor vârstnice, necesită un răspuns care să compenseze parțial erodarea puterii de cumpărare, a explicat ea. Impactul bugetar este de aproximativ 87,49 milioane de lei lunar, adică 1,05 miliarde lei anual.

Întrebat dacă PNL susține neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, Nicolae Ciucă a spus că este o variantă care s-a discutat în ședința de astăzi. „S-a discutat această propunere care a aparținut PNL încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție, și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare”.

„Mergem cu această propunere în interiorul coaliției. Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile, și să le susținem, ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize”, a adăugat premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri