Surse: Iohannis vrea un singur nume de premier înainte de consultări. Cîțu, despre varianta Ciucă: „De ce trebuie să ne oprim aici?”

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
citu si ciuca
Florin Cîțu ar putea propune partidului susținerea unui premier de la PSD, pentru a împiedica numirea unui alt liberal în această funcție. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis nu îi va chema la consultări pe liderii partidelor până când cele trei formațiuni care negociază viitoarea guvernare nu vor agrea o singură propunere de prim-ministru, au declarat, pentru Digi24.ro, surse oficiale. 

Acest lucru îi îngreunează lui Florin Cîțu strategia sa personală de a obține nominalizarea ca premier, având în vedere că PSD nu acceptă ca el să conducă din nou guvernul, mai ales unul din care să facă parte liderii social-democrați, după ce tot aceștia au votat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea fostului Guvern Cîțu. 

Președintele PNL, încă premier interimar, a cedat luni seara, la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, postul de premier către președintele PSD, în ideea ca rotația de premieri să înceapă cu social-democrații. Cîțu a preferat această variantă pentru că, potrivit calculelor sale, deocamdată nu se poate impune pe sine ca prim-ministru dar încearcă să blocheze și șansele lui Nicolae Ciucă de a fi desemnat, din nou, pentru șefia Guvernului. 

Însă, Florin Cîțu s-a angajat în fața lui Marcel Ciolacu că va merge astăzi, în ședința BEX al PNL, cu propunerea ca liberalii să susțină varianta de premier din PSD, lucru care a provocat o mare indignare în rândul partidului. Liderii de filiale l-au sunat, luni seara, pe Cîțu, pentru a-și exprima opoziția categorică față de această idee, iar primvicepreședintele Rareș Bogdan, într-o intervenție la Digi24, a spus că președintele PNL nu poate lua decizii singur, fără acordul statutar al partidului. Tot Rareș Bogdan a declarat marți, înaintea ultimelor negocieri cu PSD pe programul de guvernare, că este „exclus” ca PNL să susțină un premier de la PSD.

Întrebat despre această variantă, Florin Cîțu a declarat că nu a fost discutată o variantă cu premier de la PSD, însă nu a exclus o astfel de propunere.

„Nu ajungem la premier dacă nu avem programul de guvernare”, a spus șeful PNL. „Este un mandat pe care îl are astăzi echipa de negociere în negocierile cu Partidul Social Democrat, o majoritate în jurul Partidului Național Liberal. Orice altă modificare trebuie votată în forurile statutare ale partidului. (...) Pentru noi este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat, după aceea putem să mergem mai departe”, a declart Florin Cîțu.

Președintele PNL s-a referit și la varianta Nicolae Ciucă-premier, însă a dat de înțeles că nu o susține.

„Poate să fie și o altă variantă, de ce trebuie să ne oprim aici. Dacă sunt și alte propuneri în PNL. Pot fii și alte propuneri în PNL.  O să vedem care o să fie discuțiile. În acest moment, avem doar o decizie de a forma un Guvern în jurul PNL”, a mai spus Florin Cîțu.

Ședința Biroului Executiv Național al PNL este programată pentru ora 19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...