Exclusiv Surse: Klaus Iohannis nu va promulga legea prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
președintele klaus iohannis face declarații la palatul cotroceni
Președintele Klaus Iohannis. FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu prevederile proiectului de lege adoptat marți de Senat prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, au declarat pentru Digi24.ro surse politice. Șeful statului nu va promulga legea atunci când aceasta va ajunge la Administrația Prezidențială, au precizat sursele citate. 

Intenția președintelui Iohannis nu reprezintă o surpriză, având în vedere că acesta s-a declarat în repetate rânduri un susținător al drepturilor și libertăților individuale și s-a opus inițiativelor de limitare a acestora. La referendumul pentru familie, susținut de PNL în 2018, șeful statului a refuzat să îndemne cetățenii la vot și s-a prezentat la urne seara târziu, pentru a nu-și mobiliza simpatizanții. 

Iohannis s-a implicat personal în campanii pentru egalitatea de gen și de șanse, fiind campion al HeforShe, o campanie inițiată de ONU, care promovează egalitatea de gen și încurajează emanciparea femeilor.

Proiectul, inițiat de un parlamentar PMP, a fost adoptat marți, de Senat, cu sprijinul larg al PNL, care s-a abținut.  Textul modifică Legea Educației și a fost votat cu un amendament care spune că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit edupedu.ro.

Votul senatorilor a produs un adevărat șoc în lumea academică și în rândul societății civile, legea având consecințe negative inclusiv în privința egalității de șanse și a drepturilor și libertăților femeilor. A fost acuzată totodată încălcarea autonomiei universitare.

De altfel, marile universități din România au protestat public față de adoptarea proiectului. 

”Studiile de gen au dus la schimbări în societate și au dus la elaborarea unor politici sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestică, arată Școala Națională de Studii Politice și Administrative, ca reacție la proiectul de modificare a Legii Educației potrivit căruia referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școlile și universitățile din România. „Este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică. Mai mult, activitatea mediului universitar a fost bruiată de ingerințe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară”, arată SNSPA înr-un comunicat de presă.

Și Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a criticat, într-un comunicat de presă, adoptarea de către Senat a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen” în şcoli şi universităţi şi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri