Surse. Lui Dragnea și Tăriceanu le-ar lipsi 20 de voturi

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_02_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM_Octav Ganea

În ciuda declarațiilor liniștitoare, potrivit cărora moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Grindeanu va trece cu un scor „extrem de substanțial”, situația reală dă mari dureri de cap liderilor PSD și ALDE. Potrivit informațiilor Digi24, liderii puterii iau în calcul că circa 20 de parlamentari PSD și ALDE ar putea trăda. Primele măsuri au apărut: doi deputați au fost excluși din grupul ALDE, iar un deputat PSD și-a pierdut funcția din grup.

170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_02_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Actualizare 16.10. Deputatul PSD de Timiş Adrian Pau a declarat, luni, la Parlament, că nu va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu, deoarece şeful Guvernului este prietenul său, în vreme ce Liviu Dragnea este doar şeful lui, adăugând că moţiunea „cu certitudine nu va trece”.

Actualizare 15.30. Grupul parlamentar al PSD a decis ca deputatul social-democrat de Timiş Simonis Alfred Robert să nu mai fie secretar al grupului, ci simplu membru. Simonis nu a semnat moțiunea de cenzură și se numără printre susținătorii actualului premier.

Deputatul PSD a declarat, ulterior, pentru News.ro, că a aflat de decizia sancționării sale de la televizor.

-----

PSD și ALDE iau în calcul posibilitatea ca circa 20 de parlamentari social-democrați și liberal-democrați să nu susțină moțiunea de cenzură depusă duminică împotriva Cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

Membrii celor două partide la putere au fost puși să negocieze om la om cu colegii despre care ar exista informații că ar putea trăda la votul de miercuri.

Teoretic, PSD și ALDE au voturile necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură: PSD - 222 de voturi, ALDE - 26 de voturi, PNL - 98 de voturi, USR - 43 de voturi, UDMR - 30 de voturi, PMP - 25 de voturi, 17 voturi minoritățile naționale, trei deputați neafiliați.

Totuși, riscul este mare, pentru că tabăra Grindeanu-Ponta are proprii susținători. Au fost luate deja primele măsuri în acest sens: la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, reprezentanții ALDE au anunțat că au exclus din grupul parlamentar doi membri.

În declarațiile oficiale, reprezentanții PSD sunt optimiști. Dacă, luni dimineața, spuneau că ar avea 250 de voturi față de cele 233 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului Grindeanu, acum reprezentanții PSD au ridicat ștacheta și vorbesc că ar avea 270 de voturi, ca urmare a negocierilor purtate cu parlamentarii de la alte partide.

Luni, președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, declara că moțiunea de cenzură va trece cu un scor „extrem de substanțial”. „Moțiunea de cenzură va trece cu un scor extrem de substanțial. Așa cum am informat și ieri, consider că și alți parlamentari din alte partide vor veni și vor vota. O să ne întâlnim și miercuri după moțiune și o să vedeți că am avut dreptate”, a spus mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în Parlament.

Tot Bădălău a precizat că „peste 20” de parlamentari de la alte partide vor vota moțiunea PSD-ALDE.

Preşedintele executiv al PSD le-a transmis un mesaj și lui Victor Ponta şi Sorin Grindeanu: „Sănătate multă şi spor la guvernare încă două zile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri