Surse: Oferta lui Ciucă și Ciolacu pentru UDMR: vicepremier, Mediu și Fonduri Europene

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ID203944_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciuă i-au propus lui Kelemen Hunor să preia UDMR minsterul Investițiilor și Proiectelor Europene în schimbul Dezvoltării. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Liderii UDMR au decis vineri, într-o ședință restrânsă, să continue discuțiile cu partenerii de guvernare, după negocierile eșuate de joi pentru formarea Guvernului Ciolacu. Surse din coaliția de guvernare au declarat pentru Digi24.ro că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au propus lui Kelemen Hunor un post de vicepremier și două ministere: Fonduri Europene și Mediu. 

Oferta făcută de cei doi lideri PSD și PNL pentru UDMR a venit după ce social democrații au insistat să păstreze ministerul Transporturilor, iar PNL a cerut de la UDMR ministerul Dezvoltării pentru Nicolae Ciucă.

„Decizia luată este de a continua negocierile. Noi încă mai sperăm că un acord politic semnat de nişte lideri politici în România secolului 21 trebuie respectat sau poate fi respectat. De la această premisă pornim şi anume că este un acord politic semnat între PNL si PSD şi el va trebui respectat. Dacă se doreşte reducerea numărului de ministere, atunci suntem de acord să fie şi UDMR parte a reducerii şi să rămânem cu două ministere în loc de trei, după comasarea Ministerului Sportului, dar dacă argumentul PSD de pastrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient. şi noi considerăm că miniştrii şi secretarii de stat ai UDMR au adus o plus valoare în actul de guvernare. Nici nu am primit vreun repros privind activitatea miniştrilor UDMR”, a declarat Antal Arpad, pentru News.ro, după ședința UDMR de vineri.

La discuțiile de joi, Kelemen Hunor le-ar fi transmis partenerilor de guvernare că „fără Dezvoltare nu putem continua”. UDMR consideră că ministrul Cseke Attila este unul dintre cei mai competenți miniștri din guvern și nu are ce să i se reproșeze. Însă, potrivit informațiilor Digi24.ro, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au spus lui Kelemen Hunor că „așa e în politică”.

Ulterior, Kelemen a decis să se consulte cu liderii Uniunii pentru a decide dacă acceptă ofertă PNL-PSD sau dacă vor ieși din coaliția de guvernare.

„UDMR nu doreşte să părăsească Coaliţia. Noi considerăm că miniştrii noştri sunt eficienţi. Nimeni nu le reproşează absolut nimic. Noi am solicitat respectarea acordului politic privind rotativa, acord politic din care noi nu facem parte, nu am fost parte la semnarea acestui acord politic privind rotativa. Am înţeles şi am şi susţinut reducerea numărului de ministere şi am fost de acord cu integrarea Ministerului Sportului într-un alt minister şi tocmai de aceea am fost foarte surprinşi de solicitarea PNL privind cedarea Ministerului Dezvoltării către PNL.”, spunea joi liderul UDRM Antal Arpad.

Vineri, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a precizat că dacă PSD vrea să păstreze anumite portofolii, liberalii cer rediscutarea tuturor ministerelor, iar UDMR ar urma să rămână cu un post de vicepremier și două ministere.

„Am propus să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului”, a explicat el. „Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelar al Guvernului” „Dacă la cele două ministere pentru UDMR se agreează o forumulă agreată și de PNL și de PSD, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a mai spus Bode.

Potrivit informațiilor Digi24.ro reducerea numărului de ministere se va face prin comasarea ministerului Sportului cu ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse; de asemenea ministerul Antreprenoriatului și Turismului va trece la ministerul Economiei. 

Vezi și Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri