Surse: OUG pe amnistie și grațiere ar putea fi adoptată pe 19 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
dancila dragnea 180310_PSD_CONGRES_FINAL_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Liderii social-democrați iau în calcul varianta ca Executivul să adopte pe 19 decembrie ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, potrivit unor surse citate de G4media. Aceasta deși, oficial, atât premierul Viorica Dăncilă, cât și președintele PSD, Liviu Dragnea, neagă că un astfel de act normativ ar fi pe agenda imediată.

dancila dragnea 180310_PSD_CONGRES_FINAL_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Potrivit surselor citate de G4media, săptămâna de dinaintea Crăciunului ar fi potrivită pentru adoptarea OUG pe amnistie și grațiere din mai multe motive. Unul ar fi că în acea perioadă este extrem de scăzută capacitatea de reacție internă și externă.

Un alt motiv este acela că pe 11 decembrie este așteptată decizia Curții Constituționale pe tema protocoalelor, decizie care, dacă este de neconstituționalitate, poate servi drept justificare pentru o amnistie și grațiere.

Pe 16 decembrie vor avea loc două ședințe ale conducerii extinse a PSD: Consiliul Național și Comitetul Executiv Național.

Premierul Viorica Dăncilă a exclus joi, din nou, posibilitatea ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere până la sfârşitul anului. Ea a repetat că pe masa Guvernului nu există o astfel de ordonanţă şi nici nu a discutat cu nimeni din partid pe această temă. Nu a putut, însă, da un răspuns tranşant dacă se va discuta sau nu pe această temă în şedinţa CEx din 16 decembrie.

„În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva (amnistia şi graţierea - n.r.), nu am avut o discuţie, deci nu pot să prevăd... Eu cred că... nu ştiu dacă se impune o discuţie, deci nu pot să ştiu ce se va discuta în Comitetul Executiv", a spus Dăncilă. Întrebată dacă ea consideră oportună o ordonanţă pe amnistie şi graţiere, Dăncilă a spus că fiecare poate să îşi spună opinia. „Eu vă spun că nu se dă acum nicio ordonanţă (referitoare la amnistie şi graţiere - n.r.)", a adăugat ea.

Miercuri seară, jurnaliștii l-au întrebat, din nou, pe președintele PSD, Liviu Dragnea, despre o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere. Eu nu am pe masă nicio ordonanţă de amnistie. E a mia oară când mă întrebaţi de ea, o să plictisiţi lumea”, a răspuns acesta, adăugând că a „cerut public să se găsească o soluție pentru a se încerca să se repare toate nedreptățile din România”.

Marți, de la Bruxelles, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care „şi-l doresc doar unii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri