Surse: PNL încearcă să-l convingă pe Mihai Chirica să fie candidatul liberalilor la primăria Iași. Decizia provoacă scandal în filială

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
mihia chirica se uita pe telefon
Mihai Chirica este cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul „Skoda”. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liderii PNL își bazează strategia pentru alegerile locale la primăria Iași pe actualul primar, Mihai Chirica. Sondajele interne comandate de liberali îl arată pe fostul vicepreședinte al PSD drept imposibil de învins de oricare alt candidat, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea partidului. 

Mai exact, actualul primar ar întruni peste 50% din opțiunile de vot ale ieșenilor. Liberalii încearcă în aceste zile să-l convingă să candideze pentru PNL. 

Contactat de Digi24.ro, Mihai Chirica nu a dorit să comenteze aceste informații. 

Decizia de a-l aduce pe Chirica în PNL nu este privită cu plăcere de liderii filialei Iași. 

Președintele filialei municipale a PNL Iași, Marius Bodea, spune că a fost anunțat de conducerea centrală a PNL că primarul Iașului, fost PSD, Mihai Chirica e adus în partid: „Este o decizie care mă mâhnește profund”.

Marius Bodea face referire, într-un comunicat transmis miercuri, la „întârzierea unei reacții oficiale a PNL Iași referitor la informațiile apărute în spațiul public privind desemnarea d-lui Mihai Chirica, în calitate de candidat al PNL Iași, pentru funcția de primar al Iașului”.

„Ieri, conducerea centrală a PNL, în prezența domnului Costel Alexe, președintele PNL Iași, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iași pe domnul Mihai Chirica și de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar. Este o decizie care mă mâhnește profund. Mi-aș fi dorit ca decizia să fie explicată asumat de către colegii mei încă din momentul în care a încolțit această idee. Împreună cu colegii mei, cei care cred în continuare că Iașul merită mai mult, vom stabili ce trebuie făcut mai departe, dar vă asigur că nu voi fi adeptul unor răfuieli publice care să genereze un prejudiciu partidului de care aparțin de 22 de ani”, arată președintele filialei municipale a PNL Iași, Marius Bodea, citat de Mediafax.

Potrivit lui Bodea, justificarea ce stă în spatele acestei decizii politice a stat dorința de creștere a șanselor lui Costel Alexe pentru câștigarea Consiliului Județean Iași, „fructificând un potențial aport electoral suplimentar pe care i l-ar aduce candidatul Mihai Chirica și pentru a maximiza inclusiv scorul politic local”.

Liderul local liberal susține că poate înțelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obține un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greșită.

„Din toată această poveste, au sigur de câștigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici și mai ales ieșenii care cred într-o reformare a administrației publice locale. Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administrație timp de 18 ani la pieptul PSD”, a declarat Marius Bodea.

Și fostul lider al PNL Iași, Cristian Adomniței, a scris pe Facebook că este „mai mult îngrijorat decât întristat”, fără să precizeze clar la ce se referă. Mesajul acestuia a venit pe fondut zvonurilor că Mihai Chirica va fi candidatul PNL la Primăria Iași. „Compromisul va fi imposibil de justificat onest si va impieta imaginea tuturor pe mult timp de azi inainte, cu un singur castigator cert (si nu, nu este unul colectiv). Este o voltă la limita ratiunii. L.E. Cu un mare risc personal, eu m-am exprimat inainte de . ... Nu toti suntem ahtiati, nu toti suntem de acord cu oportunitatea unor asemenea volte chiar daca aduc un castig pe moment. Pretul platit este, pur si simplu, urias si este reprezentat de onoare si credibilitate”, a scris Cristian Adomniței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri