Surse: Reducerea accizei la carburant se amână. Măsura a fost anunțată de ministrul Câciu fără acordul Coaliției

Adriana Duțulescu Data publicării:
pompa benzina getty crop
Foto: Getty Images

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că reducerea accizei la carburant nu se va mai aplica, deocamdată,  din cauză că nu există un acord al Coaliției în acest sens. Cu o zi în urmă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat înjumătățirea accizei la carburant, pe Facebook, ca fiind măsură convenită în Coaliție.

„În coaliție nu s-a luat decizia finală. A rămas că nu anunțăm nimic până când premierul nu se întâlnește cu cei de la OMV și Rompetrol”, spun sursele citate.

Motivul pentru care se renunță momentan la înjumătățirea accizei ține războiul surd dus în interiorul Coaliției de Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, cei de la PSD încercând să profite la nivel de imagine de toate promisiunile cu impact electoral, în timp ce liberalii sunt forțați de fiecare dată să explice de ce nu sunt de acord cu măsurile sociale și economice propuse de social democrați.

La nivel public, liderii Coaliției au explicat pentru Digi24.ro, că motivul ar fi legat de criza din Ucraina și de volatilitatea prețului petrolului și de o directivă a Uniunii Europene care prevede că acciza nu poate scădea sub un nivel minim. Dacă acciza s-ar fi redus cu jumătate, directiva europeană ar fi fost încălcată.

”Așteptăm să vedem prețul la petrol”, ne-a explicat unul dintre liderii partidelor aflate la guvernare. 

„Am spus și ieri că o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult. Și am spus că trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că nu este nicio portiță de negociere. Dacă este sub acciza minimă, diferența trebuie plătită de la buget. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul (n.red. Finanțelor) a spus că se va ocupa și va merge mai departe. Nu poate să fie negociată această acciză. Nu e ca la TVA. La acest tip de acciză nu este nicio portiță de negociere”, a declarat miercuri, președintele PNL Florin Cîțu, întrebat despre renunțarea la măsura discutată în Coaliție.

„Nu știu dacă decizia este să se renunțe sau nu. Să vină ministrul de Finanțe să spună. (...) Cel mai bine este să nu anunțăm măsruile până nu se iau aceste decizii. Credeți că ieri când s-a anunțat nu au fost companii care au crescut prețul ca să aibă de unde să scadă?”, a mai declarat Cîțu.

„PSD-iștii ies din Coaliție mereu și anunță chestii care nu sunt neapărat decise”, spun surse politice, despre anunțul făcut cu o zi în urmă, pe Facebook, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. De partea cealaltă, surse din PSD susțin că „ieri în Coaliție fusese agreat”.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris, într-un mesaj publicat pe Facebook, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ședința Coaliției.

Măsura ar fi urmat să se aplice pentru o perioadă de trei luni și ar fi scăzut prețul carburanților cu aproximativ 1,2 lei.

Uniunea Europeană impune, printr-o directivă europeană, un nivel minim al accizelor. Înjumătățirea accizei duce nivelul acesteia sub cel stabilit de directiva europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri