Surse: Rotația premierilor s-ar putea amâna până în septembrie. Ciolacu: Va avea loc până la 1 iunie/ Ciucă nu vrea să fie șef la Senat

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, liderul PSD, alături de premierul liberal, Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos/
Marcel Ciolacu, liderul PSD, alături de premierul liberal, Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu mai puțin de două luni înainte de rotativa guvernamentală se conturează 3 scenarii plauzibile. Protocolul semnat în urmă cu aproape un an și jumătate nu mai pare atât de sigur acum. Printre aceste scenarii se discută și despre amânarea rocadei până în luna septembrie. Mai mult, surse apropiate premierului Nicolae Ciucă au spus, vineri, că acesta ar putea rămâne în guvern, tocmai pentru că funcția de la Senat i-ar scădea „relevanța în partid”. De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că rotația premierilor va avea loc până la 1 iunie.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Primul scenariu, și cel mai plauzibil în momentul de față, pentru rotația guvernamentală care va pune un premier social-democrat în locul lui Nicolae Ciucă este să se respecte protocolul, care prevede un termen de finalizare la sfârșitul lunii mai. Ministerele ar urma să fie schimbate conform deciziei din Coaliție luată în urmă cu un an și jumătate. 

Însă, dacă ne uităm la scandalurile din ultimul timp, la nemulțumirile în privința unor miniștri, există un al doilea scenariu care se conturează, cel în privința schimbării miniștrilor. Aici, discuțiile ar putea fi unele tensionate, pentru că cei din PSD nu vor să renunțe la anumiți miniștri, iar cei din PNL nu vor să cedeze anumite portofolii. 

Există și un al treilea scenariu, cel în care rotativa guvernamentală are loc abia în luna septembrie, să fie împins acest demers până atunci, pentru că apar probleme în privința rezolvării situației din PNRR și a măsurilor pe care guvernul și le-a propus. 

În ceea ce-l privește pe premierul Nicolae Ciucă, actual președinte PNL, lucrurile sunt destul de incerte. În teorie, ar trebuie să preia funcția de președinte al Senatului. Însă, istoria recentă ne-a arătat că de fiecare dată când un lider ajunge în acea funcție, își pierde din relevanța pe care o are în partid. Acest lucru îl spun și surse apropiate de Nicolae Ciucă. El nu ar vrea să ajungă în fruntea Senatului dar nici în funcția de ministru al Apărării Naționale, pe care a ocupat-o în trecut. O altă variantă este ca Ciucă să preia o funcție de vicepremier. Însă, toate acestea ar trebui decise în PNL.

Ciolacu: Rotația premierilor și acordul politic făcut se va respecta așa cum este

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, ulterior vineri în conferință de presă, că până pe 1 iunie va fi făcută rotația premierilor. Ciolacu a evitat să spună dacă îl va păstra în Executiv pe șeful PNL. 

„Rotația premierilor și acordul politic făcut se va respecta așa cum este. Nu discutăm...PSD este partidul care a câștigat alegerile și cel mai mare partid din România. Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma lucrul convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se vă încheia până la 1 iunie”, a declarat președintele Camerei Deputaților. 

Reporter: Ar putea ocupa (n.r. Nicolae Ciucă) o funcție în guvernul condus de dumneavoastră?  

Marcel Ciolacu: „Și eu poate nu mă duc premier, v-am dat o altă temă”.

UDMR, prin vocea ministrului Mediului, Tanczos Barna, susține că Uniunea nu îşi va schimba ministerele în urma rotativei guvernamentale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri