Surse: Șefii CSM au cerut audiență la președintele Klaus Iohannis să se plângă că li se taie pensiile magistraților

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
sedinta csm iohannis - inquam - ganea
sursa Inquam Photos/Octav Ganea

Conducerea CSM a cerut să fie primită de președintele Klaus Iohannis, ca să se plângă, cum era de așteptat, de legea adoptată marți de Camera Deputaților prin care se vor desființa pensiile magistraților în cazul în care șeful statului va promulga legea. Întâlnirea va avea loc joi, la Palatul Cotroceni. Magistrații de la ICCJ au pregătit deja contestarea legii la CCR. 

La ora 11 joi vor merge la întâlnirea cu președintele Iohannis președintele CSM, Nicoleta Țînț, și vicepreședintele CSM, Tatiana Toader. 

Decizia luată de Parlament privind eliminarea pensiilor speciale este tristă şi stupefiantă, a declarat miercuri preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alina Corbu.

„Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public - magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. - şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale. Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi-unanimitate, o clasă politică altminteri prin definiţie divizată găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar”, scrie Corbu într-o scrisoare deschisă.

Aceasta a convocat ședința ICCJ pentru miercuri la ora 18, subiectul fiind contestarea legii la CCR. 

Printre categoriile de profesii care vor rămâne fără pensii speciale dacă legea propusă de PNL adoptată de Parlament intră în vigoare se numără magistrații, primarii, deputații și senatorii, diplomații și judecătorii CCR. Eliminarea pensiilor nu s-ar aplica în cazul militarilor, polițiștilor sau sportivilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri