Surse: Liderii coaliției nu au reușit un acord pe supraimpozitarea pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
O persoană arată banii din portofel.
Portofel cu bani. Foto: GettyImages

Liderii coaliției de guvernare nu au reușit să cadă de acord, miercuri, asupra supraimpozitării pensiilor speciale, propusă de PSD, au declarat pentru digi24.ro surse participante la ședința liderilor celor trei partide.

PSD a propus, prin vocea președintelui partidului, Marcel Ciolacu, supraimpozitarea pensiilor speciale, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susținut ideea, propunând niște praguri de impozitare. Liderii liberali participanți la ședința coaliției susțin însă că nu au respins ideea supraimpozitarii pensiilor speciale, dar că există o problemă cu propunerea PSD, care nu este "coerentă".

Ciolacu a spus că este necesară o analiză în privinţa unei eventuale supraimpozitări a pensiilor speciale, deoarece este incorect ca pensia să fie în unele cazuri mai mare decât salariul.

E incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât când ai avut în activitate. Acolo, părerea mea este că trebuie venită cu o impozitare de peste 90%. Să facem o analiză, să vedem pe categorii, sunt pensii speciale, pensii ocupaţionale. E incorect ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani. Nici excepţiile n-au apărut din senin, nu le-a visat vreun parlamentar. Ele sunt rodul unor influenţe pe o perioadă de 30 de ani în care toată clasa politică s-a implicat şi acum a venit momentul adevărului - cu aceste crize suprapuse, când trebuie să facem ceva. Facem sau nu facem? Depinde cum vrem”, a spus șeful PSD.

Niciunde în lumea asta, decât în România, cineva când iese la pensie câştigă mai mult decât a avut în activitate. Eu n-am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect”, a adăugat Ciolacu.

Vicepremierul Kelemen Hunor a propus de asemenea impozitarea pensiilor speciale la un nivel raportat la indemnizația președintelui României, astfel încât să nu mai existe pensii de 70.000 de lei. Orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui să fie impozitată cu 99% pentru valoarea care depășește salariul șefului statului, este sugestia liderului UDMR.

Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just”, a spus el.

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri