Surse: Viorica Dăncilă încearcă să o convingă pe Gabriela Firea să nu candideze la prezidențiale. Firea ar putea fi susținută de Ponta

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
dancila firea nicolae stanescu

Finala pentru prezidențiale în PSD nu se va da între Orlando Teodorovici, care părea să fie preferatul Vioricăi Dăncilă, și Liviu Pleșoianu, și nici între un pesedist și Călin Popescu Tăriceanu. PSD va alege pentru prezidențiale sau direct la prezidențiale între Viorica Dăncilă și Gabriela Firea. Dăncilă și-a exprimat din nou, duminică, disponibilitatea de a candida, iar Gabriela Firea este solicitată să candideze de o parte dintre șefii de organizații județene, care nu doresc ca PSD să ajungă în situația de a nu intra în al doilea tur al alegerilor din noiembrie. 

Adevăratul scop al sondajului intern al PSD în care rezultatele au fost dezastruoase

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că sondajul intern în care au fost măsurați Orlando Teodorovici, Mihai Fifor și Liviu Pleșoianu pentru candidatura la prezidențiale și în care aceștia au ieșit cu scoruri ridicole în jur de 5% la intenția de vot a fost gândit de fapt pentru a-i scoate din cursa pentru candidatură, astfel încât în competiție să rămână doar Viorica Dăncilă. 

De altfel aceasta a declarat duminică, la Alexandria, că dacă se va decide în cadrul partidului că ea este cea mai bună soluţie pentru prezidenţiale nu va face un pas înapoi.
„Dacă în cadrul partidului se va considera că aceasta e soluţia cea mai bună, nu o să fac un pas în spate, dar dacă va exista un alt candidat care să stea bine în sondaje îl voi susţine cu toată forţa mea de premier şi preşedinte de partid”, a spus Dăncilă.

Preşedintele PSD a ținut să îi reteze și lui Călin Popescu Tăriceanu speranțele că ar putea să fie candidatul comun al alianței PSD-ALDE, explicând că, după discuţiile pe care le-a avut în mai multe filiale, marea majoritate îşi doresc un candidat din interiorul partidului la alegerile prezidenţiale din acest an.

„Este foarte important ca organizaţiile să susţină candidatul, pentru că trebuie să avem judeţe care se implică. E important să aibă susţinerea organizaţiilor pentru că pot să solicit filialelor judeţene un anumit procent pentru PSD. În localităţile în care am participat, marea majoritatea şi-au dorit un candidat din interiorul partidului”, a spus Viorica Dăncilă.

Susținerea filialelor județene este o miză uriașă pentru cel sau cea care va fi candidatul la alegerile din noiembrie.

Deja șefii de filiale județene au început să lase de înțeles că nu vor accepta să susțină un candidat care nu are șanse să intre în al doilea tur al alegerilor, lucru care ar duce practic la izolarea definitivă a PSD pe scena politică și scoaterea partidului din toate calculele pentru alegerile locale și parlamentare din 2020. 

Liderii județeni ai PSD o cer pe Gabriela Firea

În acest context, Gabriela Firea, singurul lider al PSD cotat cu procente bune în sondajele de opinie de până acum, a început să fie cerută de liderii de organizații județene pentru a reprezenta partidul în cursa pentru Cotroceni. 

Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat vineri, pentru Mediafax, legat de anunţul Vioricăi Dăncilă, potrivit căruia dacă partidul îi va cere să candideze la preşedinţie o va face, că niciunul dintre cei anunţaţi nu e bun.

„Singura cu şanse e primarul Capitalei, doamna Firea”, a declarat Stănescu „Nu are calităţi (Viorica Dăncilă, de preşedinte – n.r.). Nu, nu cred în această variantă. Niciunul dintre cei anunţaţi nu cred că e bun. Singura care ar avea şanse e doamna primar de la Bucureşti, doamna Firea”, a declarat, vineri, Paul Stănescu.

Liderul PSD Slatina, Emil Moţ, a scris, încă de miercuri, pe pagina sa de Facebook, că nu mai e timp pentru „experimente şi încercări”, ci trebuie maximizată „cea mai bună variantă”, Gabriela Firea.

„Eu cred că în acest moment nu facem altceva decât să pierdem timpul cu tot felul de experimente şi încercări, în loc să încercăm să maximizăm cea mai bună variantă pe care o avem şi s-o convingem pe dna Firea să candideze! Ar fi un semnal extraordinar pentru tot partidul şi ar crea acea emulaţie de care avem nevoie pentru a da, după atâţia ani, preşedintele ţării”, a mai scris Moţ.

Firea ar fi susținută de Ponta și ALDE

Întrebată dacă a vorbit cu Gabriela Firea despre o posibilă candidatură a acesteia, Viorica Dăncilă a precizat: „Nu am discutat cu Gabriela Firea despre această candidatură pentru că nu mi-a spus de intenţie. Am vorbit cu ea şi i-am urat la mulţi ani”.

Totuși, Gabriela Firea, care a anunțat și ea că în zilele următoare își va face publice intențiile legate de alegerile prezidențiale, a fost invitată luni la ședința CEX al PSD, deși se află în convalescență după intervenția medicală suferită, iar Viorica Dăncilă dorește să aibă o discuție privată cu ea pe subiectul candidaturii. Surse din conducerea PSD susțin că Dăncilă ar dori să o convingă pe Firea să nu candideze.

Conform informațiilor Digi24.ro, în cazul în care s-ar decide să candideze la Președinție, Gabriela Firea ar avea sprijinul partidului lui Victor Ponta, dar și pe al ALDE, în varianta în care Tăriceanu este scos din cărți definitiv. 

În acest scenariu, PSD s-ar putea afla în situația de a avea doi candidați la prezidențiale. Unul asumat de partid oficial, dar care ar putea să nu se bucure la urne de sprijinul integral al filialelor și al simpatizanților, și un candidat independent, care să întrunească susținerea Pro România, al ALDE, dar să beneficieze și de instinctul de supraviețuire al pesedistului din teritoriu, care nu ar dori să își dea votul pentru un candidat lipsit de șanse.  

Citiți și:  Cine pleacă luni din Guvern, cine s-a salvat de remaniere și cine ar putea veni la ministerele cheie - Interne și Externe

Cum a ajuns Carmen Dan pe lista remaniabililor. Controversele mandatului său ca ministru de Interne

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri