Suspendarea lui Iohannis. Mișcarea de ultimă oră a lui Tăriceanu

Data publicării:
TARICEANU SI OPREA_ICCJ_08_INQUAM_PHOTOS_OCTAV_GANEA_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mişcare de ultimă oră a lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului a plecat din ţară chiar în momentul în care colegul său de coaliţie, Liviu Dragnea, se pregătea să ia cea mai importantă decizie, cea legată de suspendarea preşedintelui. Liviu Dragnea anunţase că mâine, luni, ar fi urmat să aibă loc această întâlnire, lucru care acum nu se mai poate întâmpla.

TARICEANU SI OPREA_ICCJ_08_INQUAM_PHOTOS_OCTAV_GANEA_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia de delegare a atribuţiilor lui Tăriceanu a fost a fost publicată în Monitorul Official.

Vicepreşedintele Adrian Ţuţuianu este cel care ar urma să îi ţină locul şefului Senatului începând de luni şi până miercuri inclusiv, timp în care Călin Popescu Tăriceanu va fi plecat din ţară. Mutarea-surpriză a preşedintelui Senatului apare în plin scandal privind suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis pe care, spun surse politice, Călin Popescu Tăriceanu NU şi-o doreşte.

Citiți și: PSD vrea suspendarea lui Iohannis, ALDE se mai gândește

De partea cealaltă, Liviu Dragnea a dat un semnal clar: suspendarea e o opţiune serioasă şi a menţionat că a discutat cu şeful Senatului, însă nu au luat o decizie finală.

Vocile din PSD care doresc suspendarea preşedintelui spun că şeful statului a încălcat Constituţia prin faptul că nu a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, chiar dacă motivarea CCR i-a cerut în mod expres acest lucru. Mai mult, a trecut o lună de la publicarea motivării. În primele săptămâni, Klaus Iohannis spunea că o citeşte până o va înţelege, iar apoi a evitat să se mai pronunţe cu privire la momentul în care îşi va anunţa decizia.

Mai sunt însă şi alte variante pe lângă suspendare. Chiar Adrian Ţuţuianu, înlocuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Parlamentul ar putea să adopte o declaraţie prin care să-i ceară preşedintelui să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

Atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul sunt în sesiune extraordinară şi săptămâna viitoare. Preşedintele a spus în nenumărate rânduri că nu are emoţii cu privire la suspendare, iar duminică, cu o zi înainte de marea decizie, se afla la Cluj-Napoca, orașul care găzduiește Olimpiada Internaţională de Matematică.

Liviu Dragnea l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis „îşi bate joc de Constituţie”, anunţând că a discutat cu Tăriceanu despre suspendarea preşedintelui, iar luni va fi luată decizia.

„Am discutat acum cu dl Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiune serioasă, pentru că dacă doar stăm şi ne plângem că nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite un alt consilier prezidenţial să mai ameninţe vreun judecător de la CCR. O fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători de la Înalta Curte, nu poate să spună nimeni că nu-i adevărat. Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, care este forul suprem din România. (...) Şi dl Tăriceanu a spus că este de acord şi trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi luni să luăm o decizie: da sau nu”, a spus Liviu Dragnea.

Citiți și:  Liviu Pop, sondaj pe Facebook privind suspendarea lui Iohannis. Care a fost rezultatul

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri