T. Băsescu, despre moțiunea de la Chișinău: Sper ca Republica Moldova să nu rateze mâine

Data publicării:
04032013 20m 20basescu 20moldova-52846

Întrebat cum vede parcursul european al Republicii Moldova, în cazul în care moțiunea împotriva Guvernului, care va fi discutată marți în Parlamentul de la Chișinău, va fi adoptată, președintele Traian Băsescu a declarat că speră ca „Moldova să nu rateze mâine”.

„Sper din tot sufletul ca Alianța pentru Europa să rămână în picioare, pentru că este este esențial ca, la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului Estic, Moldova să fie teafără și să se poată parafa Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Moldova”, a declarat președintele Traian Băsescu.

O intrare într-un derapaj politic ar face rău, nu spun neapărat politicienilor, dar cetățenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău. Sper din tot sufletul ca Moldova să nu rateze mâine”, a declarat șeful statului.

Cine a depus moțiunea

Tensiunea în rândul partidelor alianței proeuropene aflate la guvernare la Chișinău s- acceptuat lunea trecută, când liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, președinte al Parlamentului, a cerut demisia premierului Vlad Filat, considerând că guvernul se confruntă cu o gravă criză de credibilitate”. Acesta a dat vina pe Vlad Filat pentru criza în care se află Alianța pentru Integrare Europeană și a amenințat că grupul parlamentar al artidului său va iniția o moțiune de cenzură.

Formațiunile membre ale coaliției de guvernământ din Republica Moldova nu au reușit să ajungă la o înțelegere până azi, când expira termenul negocierilor la nivelul de lideri de partid,arată portalul de știri Unimedia.

Astfel, soarta Executivului se va decide mâine, 5 martie, în Parlament, când urmează să fie dezbătută moțiunea de cenzură înaintată activității Guvernului de către opoziția comunistă, arată Unimedia.

Potrivit calculelor Unimedia, balanța înclină deocamdată în favoarea Guvernului, care deține votul de încredere din parte a 46 de deputați (PL, PLDM și „grupul Mișin”), contra a 38 de voturi (PCRM+„grupul Dodon”).

Criza din coaliția de guvernare survine după incidentul din Pădurea Domnească, demisia Procurorului General, dar și interceptările telefonice trimise instituțiilor media.

Potrivit Unimedia, legea supremă a Republicii Moldova prevede că Parlamentul țării, la propunerea a cel puţin o pătrime din deputaţi (25+1), îşi poate exprima neîncrederea în Guvern, cu votul majorităţii deputaţilor. Pentru ca Guvernul să fie demis, documentul comuniștilor trebuie să fie votat de 51 deputați. PCRM deține 34 mandate în Parlament, PD - 15, PL - 12, PLDM - 31, deputați neafiliați - 9.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri