T.Băsescu: Geoană nu a pierdut doar de prost, ci a avut şi un staff îndoielnic

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu fb crop

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009 „nu doar de prost”, ci şi pentru că a avut un staff „îndoielnic”, precum Viorel Hrebenciuc, care fie minte, fie nu a ştiut ce s-a înâmplat la votul din diaspora şi cât se putea legal vota în cele 14 ore ale scrutinului.

„Ieri am avut explicaţia totală şi de ce a pierdut Geoană alegerile. Nu numai de prost, dar a avut şi un staff îndoielnic. Hrebenciuc spunea că după calculele lui la o secţie de votare din străinătate nu pot vota mai mult de 1.050 de persoane (...) Minciuna lui Hrebenciuc, că erau două ştampile... Minte sau n-a ştiut şi asta explică în plus de ce a pierdut Geoană. La ambasada de la Paris au fost tot timpul cinci cabine şi cinci ştampile de vot”, a spus Băsescu.

El a prezentat datele despre care a vorbit şi fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, potrivit cărora în 2009, în turul al doilea, au votat 3.785 de persoane, reprezentând o medie de 270 de voturi pe oră, mai puţin decât la referendumul din 2007, când au fost 287 de voturi pe oră.

Iată, avem proba că oamenii ăştia nu numai mint. Eu sunt convins că Hrebenciuc nu minte, dar ne arată cât de nepregătiţi au fost să gestioneze campania electorală”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte l-a mai ironizat pe Mircea Geoană pentru pierderea alegerilor. „Acasă a pierdut că s-a dus la Vîntu. Toate sondajele arată că a pierdut cel puţin jumătate de milion de voturi după întâlnirea celebră pe care am avut-o, iar în străinătate s-a putut vota mult mai mult decât credea Hrebenciuc”, a spus Băsescu.

Senatorul PMP a precizat că va participa la audierile din Comisia de anchetă cu două condiţii: ca audierile să fie publice, iar membrii Comisiei să verifice procesele verbale încheiate după turul al doilea din 2009 pentru a se convinge că nu au fost fraude.

Fostul şef al campaniei PSD pentru prezidenţialele din 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, în comisia de anchetă, că este de părere că alegerile au fost fraudate, pentru că au fost secţii în care au votat peste 1.050 de persoane în 14 ore, ceea ce el consideră a fi imposibil. Întrebat de ce nu a fost contestat acest lucru la vremea încheierii proceselor verbale, Hrebenciuc a dat vina pe „oboseala” reprezentanţilor PSD din secţii.

El a explicat în faţa comisiei că este de părere că alegerile au fost fraudate pentru că fizic nu se putea vota în multe secţii în ritmul în care s-a votat. Fostul şef de campanie al lui Geoană a spus că, potrivit simulărilor şi calculelor de la acea vreme, cu două ştampile şi două cabine de vot, într-o secţie de votare puteau vota cel mult 1.050 de persoane în 14 ore (între ora 07.00 şi 21.00) şi de aceea Legea electorală a prevăzut ca o secţie să servească unui maximum de 2.000 de persoane, în ideea că prezenţa la vot este în medie de 50%.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri