T. Băsescu: Legea prin care CSM i-a prelungit mandatul lui Morar s-ar putea să fie neconstituțională

Data publicării:
traian basescu cotroceni 4 apr 2 presidency ro

Curtea Constituțională ar trebui să analizeze legea în baza căreia CSM a prelungit mandatul lui Daniel Morar în fruntea Parchetului General, susţine preşedintele. 

„Aici este clar un conflict. Eu nu spun că acţiunea CSM-ului este ilegală, dar s-ar putea ca legea să fie neconstituţională. La fel cum şi astăzi, aţi văzut, Curtea Constituţională – n-a ieşit încă hotărârea, ci doar comunicatul, şi nu putem spune că acţiunea membrilor CSM de suspendare sau revocare a celor doi judecători a fost ilegală. Ea fost legală, din punct de vedere al celor înscrise în lege. Dar s-a constatat că acel articol era neconstituţional. Deci nu acuz de ilegalitate, ci trebuie să vedem dacă legea este constituţională”, a spus șeful statului.

Citiți și: Declaraţii la Cotroceni. Traian Băsescu sugerează că va accepta propunerile premierului pentru şefia Parchetelor

Numirea prim-adjunctului procurorului general este un atribut al preşedintelui, a mai subliniat Traian Băsescu. Acest post este acum ocupat de Daniel Morar, care este detaşat acolo de CSM.

”Dacă mergem la nesfârşit cu detaşări pe astfel de funcţii, eu mă întreb de ce CSM nu detaşează un procuror general, că putem interpreta legea că îl poate detaşa pe trei ani. Şi atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justiţiei, nici cu preşedintele”, a mai spus Traian Băsescu.

Victor Ponta: orcie act semnat de Morar e pasibil de a fi contestat

Anterior, premierul Victor Ponta acuzase CSM că a prelungit ilegal mandatul lui Morar.

”De azi nu mai avem procuror general numit legal. Mandatul lui Morar a expirat ieri seară, nu există o procedură legală prin care să fie numit de CSM. E o problemă de stabilitate a sistemului judiciar, de azi orice act semnat de Morar e pasibil de a fi contestat”, a afirmat primul ministru.

Pe 2 octombrie 2012, Laura Codruţa Kovesi a decis ca Daniel Morar să fie delegat ca prim-adjunct al procurorului general, cu un mandat de şase luni. Decizia a fost luată atunci cînd Codruţa Kovesi a predat conducerea Ministerului Public.

Din funcţia de prim-adjunct, Morar a condus efectiv Parchetul General, în lipsa unui procuror general numit prin decret prezidenţial. Dar, cu puţin timp înainte de expirarea celor șase luni, CSM a decis detaşarea lui Morar pe aceeaşi funcţie.

Replica CSM a venit imediat: detaşarea respectă legea întocmai şi nu constituie o prelungire a mandatului. Legea prevede că magistraţii pot fi detaşaţi la alte instanţe şi parchete, în orice funcţii, cu acordul lor scris, a precizat CSM.

„Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale", prevede articolul 58, alineatul 1, din Statutul Magistraților.

În data de 9 iunie, Daniel Morar îşi va începe mandatul de judecător la Curtea Constituţională, potrivit decretului semnat de preşedintele României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri