Sari la conținut

T. Băsescu: România greșește dacă săptămâna viitoare nu-și corectează poziția să spună că nu primește refugiați

Foto: Inquam Photos

"Dezavuez total abordarea legată de migrație de refugiați. Nu este aceasta abordarea corectă. Această abordare cu cotele ar trebui să fie voluntară. Cine vrea să primească să primească, cine i-a chemat să-i primească. Și doamna Merkel are aici problemele domniei sale, pentru că anunțul public:să vină sirienii,refugiații în Germania a fost un anunț catastrofal din punct de vedere al efectelor, datorită credibilității pe care o are cancelarul Germaniei", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul președinte a adăugat că "România greșește dacă săptămâna viitoare nu corectează poziția, să spună: nu, noi am analizat, nu primim refugiați".

"Această poveste a cotelor nu face decât să stimuleze migrația, pentru că toți vor spune: ok,vreau să ajung în Germania, vreau să ajung în Marea Britanie, vreau să ajung în Franța, dar dacă nu, mă repartizează măcar în România și tot în Uniunea Europeană sunt.", a spus Băsescu.

El a adăugat că nu trebuie să ne uităm la Ungaria, ci la România."Aceasta este o capcană în care cădem cu ușurință".

"Nu mă uit la Ungaria, eu mă uit la România și nu mă interesează că propagandistic cineva mă pune în pachet cu Ungaria, cu Cehia, cu Slovacia. Nu mă interesează. Pur și simplu eu îmi știu interesul național, pentru că această poveste a cotelor, a repartizării cotelor de migranți, de refugiați, cum vreți să le spunem, nu există în Tratatele Uniunii Europene", a declarat fostul președinte.

Băsescu a adăugat, spunându-i-se că este o situație excepțională, că ea trebuie tratată excepțional.

"Și a o trata excepțional nu înseamnă a o stimula să se dezvolte în continuare. De ce ? Am 23 de milioane de șomeri în UE. E populația României, plus populația Republicii Moldova la un loc, e șomeră în Uniunea Europeană. Am în rândul tineretului șomaj de 25 % până la 30% și am și țări unde șomajul este 40% în rândul tineretului. Nu am în Europa resură pentru piața muncii ? Am. De ce nu o recalifica dacă nu se potrivește cu ce-mi trebuie. Să spun:aduc sirieni că am nevoie pe piața muncii, spre exemplu, din Germania, când Europa are 23 de milioane de șomeri este incorect", a declarat fostul șef de stat.