T.Chiuariu: Amendamentul privind combaterea traseismului politic nu a fost aprobat din confuzie

Data publicării:
chiuariu 2 1

Crin Antonescu declara în luna mai despre traseismul politic: „Sunt sceptic în legătură cu prevederi constituționale care să împiedice traseismul pentru că principala prevedere constituțională la care nu se poate renunța este cea care exclude sau interzice votul imperativ, dar se pot lua măsuri măcar la nivelul legii electorale.”

Tudor Chiuariu a declarat că a fost o confuzie în privința modului în care au votat cei de la PNL și PSD.

„Aici cred că a fost o ușoară confuzie pentru că exista un amendament din partea Forumului Constituțional privind procedura de recall, un referendum pentru revocarea membrului parlamentului care și-a schimbat partidul din care a fost ales, și exista amendamentul PNL la același articol în sensul că demisia din partidul din partea căruia ai candidat și ai fost ales echivalează cu demisia din Parlament sau înscrierea într-o altă formațiune politică.

Cred că a fost o confuzie, fiind și spre sfârșitul ședinței, după 6-7 ore de discuție, și unii dintre membrii comisiei au crezut că ne referim la amendamentul Forumului Constituțional cu procedura de referendum de revocare.

Au fost liberali și social-democrați care au votat într-un fel sau altul din cauza acestei confuzii. Eu o să propun revenirea asupra acestui articol”, a declarat Tudor Chiuariu, la Digi24.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului. Despre amendamentul care prevedea că pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi, Chiuariu a spus:

„Alt articol, care are același scop de a preveni migrația politică, a fost adoptat în cursul aceleiași ședințe de astăzi, acela care spune că grupurile parlamentare se pot constitui numai la începutul legislaturii și grupuri parlamentare noi nu se mai pot constitui pe parcursul legislaturii, ca să avem o relație directă între ce au votat cetățenii la alegeri și grupurile parlamentare reprezentate în legislativ.”

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat astăzi un amendament iniţiat de PNL prin care se propune ca pe parcursul legislaturii să nu se poată constitui grupuri parlamentare noi, acestea înfiinţându-se doar la începutul legislaturii de către partide sau formaţiuni politice participante la alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri