T. Corlăţean, despre tensiunile cu UDMR: Nu cred că e corect a ni se cere să derogăm de la poziţia constantă a statului

Data publicării:
titus corlatean la digi24 - captura 1

„Nu cred că ar trebui să complicăm lucrurile, lucrurile sunt în realitate mult mai simple. Există în UE domenii care ţin de competenţa Uniunii Europene, de Comisia Europeană, reglementează Uniunea Europeană în anumite domenii pentru statele membre şi domenii rezervate competenţei suverane aparţinând statelor membre. Nu este o noutate faptul că protecţia minorităţilor naţionale este un domeniu rezervat statelor membre ale Uniunii Europene. Poziţia României, care coincide cu poziţia marii majorităţi a statelor membre aparţinând Uniunii Europene şi cu poziţia Comisiei Europene, nu este o noutate. Nu este un lucru care să fi apărut de ieri sau de astăzi”, a declarat Titus Corlățean, potrivit Mediafax

Noi am reconfirmat această poziţie, pentru că în plan intern România a făcut în toţi aceşti ani eforturi uriaşe, extrem de importante, cu sprijinul UDMR şi al celorlate asociaţii aparţinând minorităţilor naţionale din România şi am ajuns la un nivel de protecţie, un standard remarcabil, apreciat la nivel european. Noi nu am schimbat o poziţie şi nu aveam ce discuta în schimbarea poziţiei statului român", a mai spus ministrul de Externe.

Potrivit ministrului, "faptul că, de exemplu, Ungaria a intrat în această procedură susţinând o cauză care nu este acceptată la nivel european este un punct de vedere pe care Ungaria are dreptul să şi-l susţină".

"Am văzut un comentariu al UDMR că am fi amestecat şi Ungaria. Nu, nu am amestecat Ungaria, Ungaria este parte intervenientă în cele două proceduri - pentru că sunt două proceduri -, este dreptul suveran şi al statului român să-şi prezinte o poziţie pe care o afirmă constant de ani şi ani de zile", a menţionat el.

Coaliţia de la Guvernare e la un pas de destrămare. Potrivit gandul.info, UDMR ameninţă că va ieşi de la guvernare şi i-a dat un ultimatum în acest sens premierului Victor Ponta. De vină ar fi Ministerul Afacerilor Externe, care n-a susţinut UDMR în faţa Comisiei Europene, într-un proces legat de protecţia minorităţilor naţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri