T. Corlăţean: Regionalizarea nu va avea loc decât pe baze europene, nu pe baze etnice

Data publicării:
titus corlatean resized mfax-1

Titus Corlăţean, prezent la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, a spus că tema regionalizării pe criterii etnice reprezintă „o constantă a unor forţe politice şi a unor lideri politici maghiari cu minţi înfierbântate”, fie din România, dar şi din Ungaria.

„Nu reprezintă o surpriză pentru noi şi, din acest punct de vedere, România a avut datoria şi are datoria, indiferent de guvernare, să afirme constant, foarte clar, care sunt legile în această ţară, care este Constituţia, care sunt regulile europene în materie, care trebuie respectate de toţi. Regionalizarea nu va avea loc în România - s-a spus, a spus-o şi Guvernul, şi alţi actori politici din România - nu va avea loc decât pe bazele europene, economice, administrative, care reprezintă standardul, nu pe baze etnice, să fie foarte clar”, a spus Titus Corlăţean, citat de Mediafax.

El a precizat că modelele autonomiste nu reprezintă un standard european, nu sunt acceptate nici în Europa şi nu pot fi acceptate nici în România.

„Descentralizare, da. Autonomie administrativă cu resurse economice pentru dezvoltare şi viaţa tuturor cetăţenilor, fie ei maghiari sau români, din Harghita şi Covasna, da, dar nu altceva”, a conchis Titus Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu susţinea, luni, la Izvoru Mureşului, că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară.

„Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă”, afirma Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri