HARTA taberelor din PSD. Ce filiale îl susțin pe Dragnea și care îi cer demisia

Data actualizării: Data publicării:
aplauze psd in picioare dragnea 180310_PSD_CONGRES_18_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea /INQUAM PHOTOS

Războiul mocnit din PSD a ieșit la suprafață. A erupt de-a dreptul. Scrisoarea pierdută săptămâna trecută a fost găsită miercuri. E un text care nu face economie de cuvinte tari. Semnatarii, trei oameni cheie din PSD, spun că partidul este în criză.

„Oamenii nu mai au încredere în acest partid, chiar dacă în ultimii ani PSD a luat foarte multe măsuri populare. PSD este în război pe prea multe fronturi și are un Guvern în care oamenii au fost desemnați fără criterii de valoare. PSD este și în mijlocul unei crize externe, care poate duce la izolarea externă a țării. Agenda publică a fost acaparată de teme precum corupția, schimbările din justiție, „statul paralel”. Iar situația juridică a liderului Liviu Dragnea a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”. În mare, asta spun contestatarii președintelui PSD.

 

Citiţi şi: Ce urmează în PSD? Siria!

Scrisoarea este semnată de oameni considerați apropiați ai lui Liviu Dragnea, unii dintre ei chiar amici buni. Mulți dintre șefii de filiale spun că Dragnea trebuie să-și dea imediat demisia din funcția de la partid și din cea de la Camera Deputaților, pentru ca PSD să iasă din criză.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea pune totul pe seama taberei adverse. Unii dintre cei care au rămas lângă el vorbesc despre semnatarii scrisorii ca despre trădători.

Sunt 19 filiale care îl susțin pe Dragnea și 16 care sunt de partea semnatarilor scrisorii, potrivit informațiilor Digi24.

În sprijinul actualului șef al PSD sunt Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Gorj, Vâlcea, Dolj, Teleorman, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Galați, Harghita și Covasna.

 

Demisia, pe de altă parte, i-o cer filialele București, Ilfov, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Suceava, Argeș, Olt, Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomița, Constanța și Brăila.

De asemenea, printre cei care cer demisia lui Dragnea s-ar afla și șefii organizațiilor PSD din sectoarele 1, 2 și 3 ale Capitalei.

Clujul are o situație specială. Este neclar care e poziția liderilor de acolo, pentru că au venit semnale și de susținere a liderului PSD, și din tabăra cealaltă.

Scrisoarea nemulțumiților din PSD a fost făcută publică miercuri. Are doar trei semnatari -vicepremierul Paul Stănescu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, și șeful PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. În scrisoare se solicită „demisia imediată” a lui Liviu Dragnea, precizând că solicitarea vine din partea mai multor lideri.

În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acțiuni: 1. Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților. 2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.)”, se arată în document.

Președintele PSD a refuzat să spună cum va acționa, ca răspuns la această scrisoare. El a spus că va vorbi „mult și apăsat în CEx”.

Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă. Am înțeles care e cea mai mare supărare – să ne aliniem cu Iohsnnis, SPP, SRI, DNA. Eu, ca președinte, nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituții care nu trebuie să se implice în politică”, a fost singura declarație făcută de Liviu Dragnea.

Reacții pe această temă: 

CTP: Scrisoarea „nu înseamnă renunțarea la vechile năravuri ale PSD. Spune că Dragnea a sărit calul prea mult”

C.T. Popescu: Greșelile grave ale lui Dragnea, care l-au făcut nefolositor pentru PSD

Dan Turturică: De ce scrisoarea anti-Dragnea marchează un eveniment istoric în PSD

Monica Macovei: Așa-numiții disidenți din PSD au agenda proprie de îngropare a justiției

Victor Ponta: Dacă nu pleacă Liviu Dragnea, se rupe PSD

Ce se întâmplă dacă Dragnea refuză să demisioneze? Previziunile lui Victor Ponta

Bădălău, despre scrisoarea anti-Dragnea: Suntem vulnerabili pentru că avem un lider vulnerabil

Cătălin Ivan: Scrisoarea arată că PSD nu mai poate fi reformat. E o reglare de conturi între două grupări de interese

Buzatu: Scrisoarea este foarte moderată, nu cere decât demisia președintelui partidului

Liderul PSD Buzău: „Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii și spaime imaginare”

Liviu Pop despre scrisoarea anti-Dragnea: În PSD democrația e la nivel ridicat și acest lucru trebuie analizat în partid

Ce spune secretarul general al PSD despre scrisoarea anti-Dragnea

Reacția lui Florin Iordache la scrisoarea anti-Dragnea

Liderul PSD Maramureș: Imaginea lui Dragnea este extrem de șifonată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri