Tanczos Barna: Dacă ursul e periculos și agresiv trebuie împușcat. Să acceptăm că aceasta este realitatea, nu mai putem aștepta

Data publicării:
ministrul mediului
Ministrul mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri, într-un videoclip publicat pe Facebook, că este nevoie de o soluție legislativă urgentă prin care „să eliberăm zona de urșii periculoși”. Acesta spune că „protejarea naturii nu se poate face riscând vieți omenești” și că măsurile vor fi „graduale”. Declarația ministului vine după ce premierul Florin Cîțu i-a transmis că vrea să vadă un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie. „Din punctul meu de vedere, ordonanța nu va fi prea curând”, a spus, marți, premierul Cîțu.

„Potrivit datelor din iunie, se primesc până la 30-40 de alerte zilnic din cauza atacurilor de urși în zonă. Practic nu trece nicio zi fără astfel de evenimente. În ultimele zile atacurile urșilor s-au soldat cu mai multe victime în Ținutul Secuiesc. Medicii s-au luptat pentru viața unui bărbat rănit în Săcel timp de 6 ore. Această tragedie e un semnal clar că nu mai putem aștepta. Este tot mai urgent să eliberăm zona de urșii periculoși. Trebuie să permitem o intervenție imediată prin adoptarea unui cadru legal în acest sens. Nu am crezut niciodată că sarcina ministerului va fi să salveze vieți omenești. Să fie foarte clar pentru toată lumea: nu este nimic mai important decât viața unui om”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului susține că inițiativa modificarea legislației va permite intervenția „graduală”.

„Propunem legislație care să permită unui detașament format din jandarmi și vânători să îndepărteze un animal periculos prin tranchilizare și relocare sau prin împușcare, în cel mult 24 de ore după raportarea atacului, în baza unei proceduri bine stabilite care să evalueze gravitatea situației. Bineînțeles, măsurile vor fi graduale: când un urs intră pentru prima dată într-o zonă populată, trebuie să încercăm mai întâi să îl alungăm. Dacă apare de mai multe ori în acea localitate,  animalul trebuie tranchilizat și eliberat în sălbăticie, Însă, dacă ursul este periculos, agresiv și atacă, singura soluție este împușcarea animalului respectiv”, spune Tanczos.

Acesta precizează că „protejarea naturii nu se poate face riscând vieți omenești”. 

„Îi înțeleg și pe cei pentru care ursul nu este un pericol, ci un exemplar frumos de animal sălbatic. Însă, responsabilitatea mea este să îi protejez pe cei care sunt în pericol. Trebuie să acceptăm că aceasta este realitatea. Numărul atacurilor raportate la 112 a crescut la aproape 6.000 în perioada 2016-2021. Mii de animale au fost ucise în ferme. Problema urșilor este atât de gravă încât este nevoie de o intervenție legislativă cu aplicare imediată. (...) În ultimele zile, atacurile urșilor s-au soldat cu mai multe victime în Ținutul Secuiesc. Nu mai putem aștepta, trebuie să adoptăm cadrul legal pentru a putea interveni imediat, deoarece nimic nu este mai important decât viața oamenilor”, a mai spus Tanczos Barna.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că vrea să vadă un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie în această problemă. 

Până la o decizie a guvernului aș vrea să văd un raport – și am cerut acest lucru în ședința de sâmbătă cu prefecții - care să îmi arate exact situația reală, să știu câte atacuri sunt, câte pagube sunt, câte victime, unde, aș vrea să știu pe județe, de câte ori s-a sunat la 112. Vreau să am situația la zi, înainte să iau o decizie. Nu vreau să iau o decizie pe baza titlurilor din ziare sau... Din punctul meu de vedere, ordonanța nu va fi prea curând”, a spus Cîțu la TVR 1.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri