Tanczos Barna: Primăriile vor semna contract cu asociațiile de vânătoare pentru rezolvarea atacurilor urșilor prin intervenție imediată

Data publicării:
Urs pe drumul național în apropiere de satul Ojdula, județul Covasna. Foto: Profimedia Images
Urs la marginea unei șosele în apropiere de satul Ojdula, județul Covasna. Foto: Profimedia Images

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat, într-un mesaj publicat pe Facebook, ce presupune proiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în siutațiile de urgență cauzate de urși. Tanczos spune că intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților. Ministrul spune că urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de gravitatea situației. Primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare care vor realiza „intevenția”.

„Ieri după-amiază am avut o ședință cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita despre ordonanța care ar permite intervenția imediată în situațiile de urgență cauzate de urși.

În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenți cele mai importane puncte din proiectul de ordonanță la care lucrăm:

- Conform căruia în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.

- Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.

- De asemenea în zonele de tampon ale localităților am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocare sau împușcarea urșiilor agresivi.

Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate.

Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuțiile pe acest subiect”, scrie Tanczos Barna.

Activiștii de mediu îl acuză pe ministru că „speculează oportunitatea” pentru legalizarea vânătorii la trofeu.

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook Greenpeace Romania, activiștii de mediu îl acuză pe ministrul Tanczos Barna că „speculează oportunitatea”, „într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele și atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului”.

„Intervenția de prevenție în pădure, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar "ar putea" deveni periculos (...) deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu”, se arată în mesajul Greenpeace.

De altfel, un alt ONG de mediu, Agent Green, a inițiat o petiție pentru demiterea ministrului Tanczos Barna. 

În ultimele zile, două persoane au fost atacate de urs în Harghita şi se află internate în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, prezenţa acestor animale fiind semnalate aproape zilnic în unele localităţi ale judeţului.

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au fost solicitaţi, în minivacanţa de Rusalii, de 18 ori pentru alungarea urşilor a căror prezenţă a fost semnalată în Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Voşlăbeni, Sicasău şi Izvoru Mureşului, o ursoaică cu trei pui intrând inclusiv în garajul primarului din Băile Tuşnad, unde a produs stricăciuni.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri