Video Tanczos Barna, reacție după refuzul promulgării legii urșilor: „Sunt convins că președintele ştie că este nevoie de intervenţie umană”

Data publicării:
urs in tomberon se uita la o tanara care il priveste pe geam
Urs surprins la Predeal în octombrie 2021 Foto: The Times/News Licensing via Profimedia Images

Ministrul mediului, Tanczos Barna, crede că președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament legea care permite împușcarea urșilor în cazuri de forță majoră pentru că ar fi nevoie de mai multă exactitate în formularea textului, și nu pentru că ar fi vorba despre o critică de fond. El promite că anumite articole vor fi reformulate, pentru a elimina abuzurile în proporție de „99,9 la sută”. 

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni la reexaminare în Parlament legea referitoare la metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Un amendament depus de UDMR și aprobat de Parlament prevedea că urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială a Ordonanței de Urgență care dădea voie autorităților să intervină doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. Președintele spune că ar putea exista abuzuri, în lipsa unor prevederi clare.

„Este un punct de vedere pe care îl respect”, a comentat, luni seara, la Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna. Textul „o să intre în Parlament în comisiile de specialitate pentru a face câteva corecţii, este o chestiune de acurateţe şi de exactitate în formulare pe textul de lege. Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci, domnul preşedinte sunt convins că ştie că este nevoie de intervenţie umană în cazurile de forță majoră”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna: „Reformulăm anumite articole”

„Deci, în momentul în care ai ursul în curte, în momentul în care ai ursul în stână, acolo intervenția imediată se poate îndrepta doar împotriva acelui exemplar. Nu se pune problema dacă a fost acel urs, dacă a fost alt urs, dacă autoritatea a fost mințită, păcălită. Nu. Când este la fața locului și creează un pericol la adresa vieții umane sau la adresa bunurilor, acolo nu poate să existe confuzie”, a punctat ministrul mediului.

Întrebat despre faptul că președintele menționează posibilitatea unor abuzuri, ministrul mediului a răspuns: „Dacă reformulăm anumite articole, cu siguranță abuzurile vor fi eliminate 99,9 la sută”.

Pe parcursul acestui proces de revizuire a legii, rămâne în vigoare și se aplică ordonanța de guvern dată inițial. 

Câți urși au fost împușcați până acum

Tanzos Barna spune că OUG-ul funcționează și dă rezultate. El a menționat că acțiunile desfășurate sub incidența acestor reglementări pot fi verificate pe o platformă online, unde sunt încărcate toate intervențiile. Astfel, din iulie, de când a intrat în vigoare ordonanța de urgență, și până acum au fost „6-7 intervenții prin extragere, 120 și ceva de alungări, câteva zeci de relocări”, a detaliat ministrul mediului.

Urșii din Sinaia și vina primarului

Întrebat despre situația de la Sinaia, unde sunt semnalați foarte des urși în localitate, ministrul acuză autoritatea locală, care nu ar vrea să-i îndepărteze. „Ar trebui să înțeleagă autoritatea locală că ursul n-are ce căuta pe stradă, chiar dacă unii s-au obișnuit și este foarte funny, e foarte interesant, e foarte... am văzut ce s-a întâmplat cu cei doi cetățeni ucraineni. Au scăpat ca printr-o minune, pentru că s-au nimerit între ursoaică și pui. N-are ce căuta ursul în localitate, pe stradă, în curte, în curtea școlii, în scara de bloc. Locul ursului este în pădure, locul omului este în localitate”, a subliniat Tanczos Barna.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri