Sari la conținut

Tăriceanu către Iohannis: Sunt adversarul dumneavoastră

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, continuă seria atacurilor extrem de dure la adresa șefului statului, apelând, de data aceasta, la formula unei scrisori deschise. În text, liderul ALDE, trimis în judecată într-un dosar de corupție, vorbește despre „spectacolul televizat al cătușelor” și despre cum Klaus Iohannis ar încuraja „abuzurile și excesele unui sistem ocult de putere”. În continuarea declarațiilor acide de joi, Tăriceanu face iar referire la „responsabilitățile constituționale” ale șefului statului, ceea ce alimentează o dată în plus ideea că liderii coaliției PSD-ALDE iau în calcul inițierea unei proceduri de suspendare a șefului statului.

dragnea tariceanu_George Calin inquam_ sedinta PSD-ALDE-4507

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Președintele Senatului susține că Klaus Iohannis s-ar fi transformat din „beneficiarul” abuzurilor sistemului ocult de putere în „patronul” și „principalul apărător” al acestuia.

Referitor la legile justiției, concepute de ministrul Tudorel Toader și avizate negativ, joi, de CSM, liderul ALDE spune că acestea vor da „o șansă în plus” sistemului de justiție „să se însănătoșească”. Mai mult de atât, Tăriceanu avertizează că urmează și alte „inițiative legislative suplimentare, pentru a ne asigura că drepturile și libertățile românilor sunt respectate”.

În final, președintele Senatului îl compară pe Klaus Iohannis cu fostul președinte Traian Băsescu și îi transmite șefului statului că se află „pe poziții iremediabil opuse” și că îi este adversar.

Scrisoarea deschisă de vineri vine după ce președintele Senatului a făcut, joi, acuzații extrem de dure la adresa șefului statului. Întrebat imediat dacă, în opinia sa, președintele Iohannis „se mai încadrează în limitele atribuțiilor constituționale”, Tăriceanu a răspuns: „Nu fac un comentariu astăzi pe acest subiect. Vă mulțumesc pentru întrebare, pentru că întrebarea e pertinentă, dar nu am să răspund la această întrebare astăzi”.

Scrisoarea integrală a lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Domnule Președinte, nici un român nu este mulțumit să crească prețul la benzină și motorină, dar întrebarea pe care mi-o pun este de ce sunteți îngrijorat de soarta românilor doar când vă convine pentru a critica Guvernul. De ce ați tăcut mâlc atunci când eliminarea supraaccizei nu s-a regăsit în scăderea prețului la carburanți la început de 2017? Simplu: pentru că nu ați fi obținut nici un potențial beneficiu electoral, situându-vă pe aceeași poziție cu guvernul PSD-ALDE.

Ceea ce mi se pare mult mai grav, pentru că ține direct de responsabilitățile constituționale pe care le aveți, este încurajarea abuzurilor și exceselor unui sistem ocult de putere de la nivelul instituțiilor de forță. În trecut, v-ați mulțumit să fiți beneficiarul acestor excese și abuzuri, atunci când într-un mod nedemocratic v-ați instalat guvernul Dvs. Acum, din beneficiar ați ajuns patronul acestui sistem și principalul său apărător. De ce? Simplu: pentru că este singura cale prin care considerați că veți câștiga al doilea mandat. Ați arătat tuturor românilor că ați dat greș în alegerea guvernului Cioloș, care a reprezentat un dezastru pentru România generat de incompetență și rea-voință. Apoi, ați arătat că ați dat greș și în reformarea partidului Dvs. Își amintesc toți românii când încurajați partidele să aducă oameni noi și «curați», adică pioni docili ai sistemului ocult de putere. PNL a jucat cum a dorit Președintele și a cules un dezastru electoral în 2016. Două eșecuri usturătoare, după care ați rămas în postura de a încerca să vindeți românilor o singură iluzie: a luptei anticorupție.

Domnule Președinte, marea problemă este că iluzia pe care încercați să o întrețineți începe să se destrame, iar dumneavoastră începeți să pedalați în gol, desprins de realitatea românilor și de ceea ce vor ei. Marea majoritate a românilor vor ca abuzurile și excesele din sistemul de justiție să înceteze. Ca lupta anticorupție să nu mai fie folosită ca paravan pentru eliminarea adversarilor politici. Marea majoritate a românilor vor ca șefa DNA să nu mai sfideze Parlamentul și să spună public adevărul despre noaptea alegerilor din 2009. Pe toate aceste subiecte esențiale pentru viitorul României, dumneavoastră vă aflați împotriva opiniei românilor.

Marea majoritate a românilor, și din ce în ce mai mulți magistrați onești, își doresc un sistem de justiție reformat. Ca președinte al Senatului mi-am asumat sprijinirea acestei reforme, alături de majoritatea parlamentară actuală. De aceea, sprijin legile justiției pe care ministrul Tudorel Toader le-a propus. Ceea ce vă deranjează cel mai mult la aceste legi este că nu veți mai decide dumneavoastră, ca om politic, cine vor fi șefii Parchetului și DNA. Adică, mai concret, vă supără că veți avea mai puțină putere și influență politică. Este adevărat, o să fie mai puțin bine pentru Dumneavoastră, dar va fi mult mai bine pentru sistemul de justiție care va avea o șansă în plus să se însănătoșească. În acest fel, puterea nu va mai sta în pixul unui singur om, iar alegerea șefilor acestor structuri va fi făcută în urma dezbaterilor și votului din CSM.

Mai mult, consider că sunt necesare inițiative legislative suplimentare, pentru a ne asigura că drepturile și libertățile românilor sunt respectate. Aceleași drepturi și libertăți pe care văd că sunteți dispus să le călcați în picioare pentru a câștiga un al doilea mandat. Sunt legi pe care le voi susține cum este cea privind crearea unei agenții independente care să se asigure că nu se mai comit abuzuri în ascultarea telefoanelor cetățenilor.

Domnule Președinte, se pare că ne aflăm pe poziții iremediabil opuse, dar nu în termenii pe care îi folosiți. Eu susțin democrația, drepturile și libertățile cetățenilor. Dumneavoastră susțineți un sistem ocult de putere și închideți ochii la abuzuri. Eu susțin un Parlament puternic. Dumneavoastră susțineți un Parlament subordonat și controlabil prin spectacolul televizat al cătușelor. Vă consider un om politic orbit de putere (asemenea fostului președinte Băsescu), care încearcă să vândă în continuare românilor iluzia că spectacolul regizat al cătușelor ar fi de fapt lupta anticorupție, când este o luptă împotriva democrației și a statului de drept. Iluzia pe care încercați să o întrețineți este, însă, cel mai mare pericol pentru România de astăzi. De aceea, voi continua să o demasc și voi continua să acționez conform principiilor liberale în care cred, iar protejarea libertăților cetățenilor este pe primul loc. Asta mă face adversarul sistemului ocult de putere și, pe cale de consecință, adversarul dumneavoastră. Sper măcar, ca pe viitor, să aveți curajul să vă susțineți personal punctele de vedere, nu prin intermediari.”