VIDEO. G. Maior, certat de Tăriceanu: Şi-a permis să ridice tonul şi să pronunţe cuvinte care nu-şi au locul

Data actualizării: Data publicării:
george maior agerpres
Foto: Agerpres

Discuții tensionate în Comisia de politică Externă a Senatului, cu ocazia audierii ambasadorului României în Statele Unite, George Maior. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care este şi membru în această Comisie, a cerut chiar rechemarea ambasadorului român în ţară, pentru că George Maior s-ar fi exprimat public fără mandat din partea Ministerului de Externe. Replica ambasadorului: este stigmatizat pentru că a spus adevărul.

Resping afirmațiile despre prestația mea”, a fost reacția ambasadorului.

„Nu am promovat vreodată ideea că România este un stat corupt”, a adăugat el.

Declarațiile sale vin după ce președintele Senatului a spus că declaraţiile lui Maior cu privire la scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolhp Giuliani, oficialilor din România ca fiind „cel puţin nefericite”.

Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. Aceste declaraţii au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a spus Tăriceanu.

Președintele ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.

Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoarea regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.

Pentru aceste motive eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret din acest lucru, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să considerăm în practică ca misiunea dvs nu poate să continue pe mai departe în condițiile prezente”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.

Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.

George Maior a spus că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani.

Am avut o discuţie foarte civilizată cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie a unui oficial american”, a spus George Maior.

Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a precizat Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.

Tăriceanu i-a cerut apoi „să adopte o atitudine cuviincioase că poate a văzut cum se desfășoară audierile în Congresul SUA”.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu (PNL) a spus, pe de altă parte, că această audiere este, de fapt, o reglare de conturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri