Tăriceanu, despre creşterea impozitului pe imobile: Iohannis face "Davai ceas, davai palton" modern.

Data publicării:
calin popescu tariceanu cu reporteri

Tăriceanu s-a referit în declaraţia de presă şi la "zvonul care circulă cu putere şi este vehiculat de ACL şi candidatul Klaus Iohannis privind majorarea impozitelor pe clădiri, în viitor". 

"Vreau să precizez această situaţie şi, referitor la această măsură, că este numai o invenţie", a spus Tăriceanu, precizând că "ştirea care a fost preluată este cu totul falsă". "O să vedeţi că scrie că Consiliul Consultativ al ministrului Bugetului a făcut şi a dres. Consiliul Consultativ funcţionează pe lângă ministrul de Finanţe. Deci toată chestiunea asta mi se pare că este mai mult decât cusută cu aţă albă, nu are nicio noimă, şi, atâta vreme cât voi fi eu prim-ministru, şi cred că voi fi, vă pot garanta că nu se vor majora asemenea taxe". Călin Popescu Tăriceanu a arătat că Iohannis şi echipa acestuia de sfătuitori caută să inducă temeri şi frici în ultimele zile de campanie, "cu speranţa disperată de a face o răsturnare a scorului". "Cealală motivaţie este ceva mai perversă, şi mi-am adus aminte, venind spre Senat, de câteva cuvinte foarte simpatice, care sună cam aşa: "Rău era cu "der, die, das"/ Da-i mai rău cu "davai ceas" / De la Nistru pân' la Don / Davai ceas, davai palton / Davai ceas, davai moşie / Haraşo tovărăşie"", a declarat Tăriceanu. 

El a continuat: "Vă daţi seama că, dacă îl întreb pe domnul Iohannis cine a spus chestia asta, habar nu are. Vă aduceţi aminte de marele comic Constantin Tănase. El este în această situaţie, acum, face "Davai ceas, davai palton" într-o interpretare modernă, adică stă şi ne povesteşte, cu ceasul de la străbunicul, cum merge el, ceasul, nu poate să meargă decât ca ceasul, şi după aia o să ne întrebe, aşa, cu multă dezinvoltură, când o să decidă să majoreze taxele, pentru că prevede creşteri la diferite bugete (..) Atunci trebuie să aibă de undeva de unde o să acopere unele cheltuieli".


Tăriceanu l-a imitat pe Klaus Iohannis, vorbind rar: "O să spună: "Să majorăm nişte taxe, nu-i aşa, ca în Germania, nu? Nu vă daţi seama? Dacă m-aţi ales, la ce v-aţi aşteptat? La taxe ca în Germania"".


Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, există această "idee perversă, să vorbim acum de taxe, că vor să le mărească alţii, dar dacă eventual suntem aleşi, le alegem noi".


El a susţinut declaraţia de presă fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor.
Într-un document publicat de Mediafax care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, se precizează că una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)". O altă propunere din document este creşterea impozitelor locale pe terenuri şi imobile cu 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016. Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget. Potrivit Ministerului Finanţelor, nu s-au fãcut estimări cu privire la posibilitatea creşterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 şi cu încă 25% începând cu 2016.
"Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport vor fi menţinute la nivelul actual, în condiţiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite şi taxe locale", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.


Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, joi seara, pentru Mediafax, că Ministerul Finanţelor Publice, prin cei doi miniştri, nu-şi asumă documentul prezentat de Mediafax privind propuneri de modificări fiscale, dar spune că nu-şi va da demisia dacă totuşi documentul a fost elaborat de MFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri