Tăriceanu, despre mesajul SUA pe Legile Justiției: „Sunt mulţi care se pricep la fotbal, la politică, la justiţie, şi emit păreri”

Data publicării:
tariceanu declaratii parlament

Preşedintele ALDE şi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că reacţiile SUA privind pachetul de modificări propuse pentru legile Justiţiei ar putea avea la bază “informări superficiale şi sumare şi de foarte multe ori incomplete”, iar în România “nu stăm să ascultăm şi să ne conducem după aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora”.

Întrebat într-o conferinţă de presă la Arad care este opinia sa în urma reacţiilor SUA privind modificările ce ar urma să fie aduse legilor Justiţiei,  Tăriceanu a declarat, joi, că “sunt foarte mulţi care se pricep la fotbal, la politică, la justiţie, şi emit păreri”.

“Eu prefer să discut cu cei care realmente sunt informaţi şi au şi competenţe. Adică mai degrabă aş discuta aceste subiecte cu membri ai Comisiei de la Veneţia, decât cu funcţionari din ministere care pe baza unor informări superficiale şi sumare şi de foarte multe ori incomplete, adică venite doar dintr-o zonă, ajung să ia poziţii şi decizii. Cred că este o lipsă de informare care a făcut să existe astfel de luări de poziţie publică”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat: “Nu stăm în România să ascultăm şi să ne conducem după aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora. Nu spun asta într-un spirit excesiv naţionalist, dar cred că până la urmă totuşi România are prin Constituţie definită formula statului. Statul român este un stat suveran, prin urmare ne revine nouă acest rol, societăţii româneşti şi instituţiilor legitime şi reprezentative, cum este Parlamentul”.

În 27 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept. "Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

O zi mai târziu, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri