Tăriceanu, despre USR și PNL. „Partid format de servicii”, respectiv „cățeluși care se gudură”

Data actualizării: Data publicării:
180327_tariceanu_CENTENAR_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că „nu prea” are speranța realizării unui „dialog fructuos” cu partidele din opoziție în perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, astfel încât țara noastră „să facă o altă figură”. Totodată, președintele Senatului a adus, luni seara, acuzații PNL și USR și a susținut că, în România, s-ar da „o luptă furibundă pentru putere”.

180327_tariceanu_CENTENAR_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Spuneam că nu am mari speranțe din partea PNL și a USR. De ce? Pentru că USR, am convingerea fermă, că este un partid format de servicii, la un anumit moment, cu un anumit scop, de cei care făceau parte din conducerea SRI, din fosta conducere a SRI, și, bineînțeles, au menirea clară și direcția pentru a se opune restabilirii și revenirii la normalitate și la normele statului de drept. Cei de la PNL, într-un anumit moment li s-a sucit mâna la spate, ce a pățit președintele partidului, domnul Orban, știm foarte bine, și au devenit un fel de cățeluși care se gudură pe lângă instituțiile de forță și nu sunt capabili, nu că nu vor, (...) nu există încă masa critică să aibă curajul să spună «E de ajuns. Haideți să începem să gândim și să ținem cont de obiectivele noastre ca partid de opoziție, dar și de obiectivele României și să mergem mai departe, folosind instrumentele democratice ale luptei politice». Nu plângeri la Parchet ca să scăpăm de adversarii politici și să ajungem la putere cu mijloacele nedemocratice”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o emisiune la Antena 3.

Liderul ALDE a făcut și o paralelă între ce se întâmplă acum și perioada Traian Băsescu.

„În esență, este o luptă furibundă pentru putere într-un stil care a fost instalat, patentat de Băsescu. Băsescu ce-a făcut?, aduceți-vă aminte. Odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale, ce a avut grijă primul lucru să facă? Să-și bage adversarii la pușcărie, să fie condamnați, începând cu Adrian Năstase și alții. A încercat la adresa PNL o mișcare de preluare forțată, ostilă, cum se spune în domeniul afacerilor, și să facă o fuziune forțată cu PNL, încercând să înghită PNL. După aia, a luat toate instituțiile la rând și a pus controlul asupra lor. Serviciile, procuratura, Curtea Constituțională la un moment dat... Și acest stil de a face politică la ce duce? În momentul în care se întâmplă alternanța la putere, cei care vin la putere și au suferit toate aceste lucruri pe pielea lor încearcă să plătească cu aceeași monedă adversarilor care au trecut în opoziție. Cam asta s-a întâmplat în România”, a declarat Tăriceanu.

Nu este prima dată când președintele Senatului atacă partidele din opoziție, în special USR. „USR, văzând că are porţile închise la ALDE Europa, a început să bată la alte porţi, adică ei nu au o problemă de afiliere ideologică - mergem la ALDE pentru că am fi liberali -, pentru că ei nu sunt liberali, ei sunt un partid de factură neo-marxistă, care desconsideră profund democraţia, principiile şi regulile democratice. Acţiunea politică, pentru ei, se duce pe stradă, în pieţe, pe holurile Parlamentului, ne tăvălim, facem circ. Modelul acesta spre anarhie este tipic acestor partide de factură neo-marxistă şi, neavând o afiliere ideologică, s-au dus şi pe la alte grupuri, să bată la uşă, şi, până în prezent, n-am auzit să îi fi primit cineva sau să le fi dat vreun semn că sunt bineveniţi”, declara Tăriceanu în urmă cu circa zece zile.

În urmă cu câteva luni, la un post tv, liderul ALDE spunea: „USR, care probabil este creat de Securitate şi PNL care este un partid istoric reprezintă astăzi o ruşine pentru democraţie. (...) Opoziţia, în loc să înţeleagă abuzurile din justiţie sunt o problemă esenţială a României, face jocurile statului paralel. Pentru mine este o ruşine să văd că un partid istoric al cărui lideri au murit schingiuiţi nu înţelege să îşi respecte liderii adevăraţi şi se complace în această situaţie deplorabilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri