FOTO. Tăriceanu, Dragnea și Firea, în public la parada militară

Data actualizării: Data publicării:
161201_ZIUA_NATIONALA_14_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Gabriela Firea au asistat la parada militară din public, după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta să nu invite la parada de 1 Decembrie, şi nici la recepţia oficială găzduită la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme în justiţie. Gabriela Firea a fost invitată de MApN. Decizia președintelui Iohannis a provocat dispute, PSD criticându-l pentru acest lucru.

161201_ZIUA_NATIONALA_14_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat public că şeful statului a decis să nu îi invite la parada şi la recepţia de Ziua Naţională pe politicienii care au probleme în justiţie. 

„Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale”, spunea Mădălina Dobrovolschi, potrivit News.ro.

Preşedintele Iohannis a făcut precizări suplimentare marţi, după şedinţa CSAT, explicând că politicienii care au probleme în justiţie trebuie să facă „un pas în spate”, fiind vorba despre un eveniment de o asemenea amploare şi vizibilitate.

El a afirmat totuşi că această decizie nu neagă prezumpţia de nevinovăţie, dar în fruntea statului există şi alte criterii care acţionează.

„Este Ziua Naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înţeles, şi de cetăţeanul simplu, şi de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curăţenia politică”, a spus şeful statului.

Explicaţiile sale vin după o serie de critici, în special din partea social-democraţilor. Cel mai vehement a fost liderul PSD Liviu Dragnea, la rândul său neinvitat la evenimente din cauza condamnării definitive în dosarul "Referendumul", precum şi din cauza noului dosar deschis, unde este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

„Eu nu ştiu, spre exemplu, cine l-a sfătuit să facă această greşeală uriaşă cu interdicţia de a participa la Ziua Naţională a României pentru că domnul preşedinte Iohannis (...) în cazul ăsta a confundat politica cu naţiunea. 1 Decembrie nu e nici ziua lui Iohannis, nici a lui Cioloş, nici a PNL, nici a USR. Este sărbătoarea conştiinţei naţionale. Orice român are dreptul şi trebuie să se bucure de Ziua Naţională a României. Aici nu se pot pune restricţii. Cine l-a sfătuit să facă această mişcare greşită nu ştiu, dar asta e”, a declarat Dragnea, la Realitatea TV.

Neinvitat este şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cercetat pentru mărturie mincinoasă. El însă a refuzat să comenteze decizia lui Iohannis.

„Să nu mă întrebaţi de 1 Decembrie şi de Iohannis, că nu vă răspund nimic. Pe cuvânt de onoare, nimic nu vă răspund. (...) Nu vă răspund nimicuţ, nimicuţ. Nimic în plus. Dacă vreţi, discutăm despre educaţie”, s-a adresat el jurnaliştilor.

161201_ZIUA_NATIONALA_15_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Miercuri seara, el a precizat, însă, că va asista la parada de 1 decembrie din mulţime, va fi printre oameni, cu colegii, probabil cu familia. Despre preşedintele Iohannis a spus că este „prizonierul unor resentimente” şi că este „un om mic”.

Singurul lider social-democrat invitat la paradă a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, însă acesta nu va participa, deoarece se va afla la ceremoniile de la Alba Iulia.

Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, vor veni la paradă şi vor asista la ceremonii din mulţime. Miercuri au apărut informaţii legate de posibilitatea ca PSD să organizeze proteste la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Naţionale.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat într-un comunicat că partidul său nu organizează nicio formă de protest sau manifestare negativă dar că a primit informaţii că „se încearcă atribuirea PSD a unor altercaţii prin infiltrarea, în zona unde se vor afla liderii PSD, printre oameni, a unor provocatori profesionişti, cu scopul de a culpabiliza PSD şi de a crea emoţie favorabilă celorlalte forţe politice”.

Gabriela Firea, invitată de MApN

Un caz aparte a fost cel al primarului general, Gabriela Firea. Ea a precizat că la parada de Ziua Naţională se va afla în public, alături de bucureşteni, şi nu la tribună, pentru că nu a fost invitată oficial.

„Mă voi duce la Arcul de Triumf, cu ceilalţi bucureşteni şi turişti, şi voi sta în public, fără să am această onoare şi demnitate de a sta la tribună”, a spus Firea, menţionând că este uimită nu doar că nu a fost invitată la recepţia de la Palatul Cotroceni, de către Adminstraţia Prezidenţială, dar nici la parada de la Arcul de Triumf.

Cu privire la cazul ei, Klaus Iohannis a făcut precizări suplimentare, explicând că MApN i-a adresat direct o invitaţie specială, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat finalizării lucrărilor de la Arcul de Triumf, care au permis revenirea paradei militare în zona Kiseleff.

Iohannis s-a arătat nedumerit cu privire la motivul pentru care Gabriela Firea a decis să anunţe că nu ar fi fost invitată.

„Faptul că doamna primar general a interpretat aşa cum a interpretat invitaţia mi se pare inelegant”, a comentat Iohannis.

Preşedintele nu a dorit totuşi să răspundă de ce Gabriela Firea nu a fost invitată şi la recepţia de la Palatul Cotroceni. Sunt însă de notorietate disputele dintre Klaus Iohannis şi Gabriela Firea din vremea campaniei pentru prezidenţiale din 2014, când actualul primar, pe vremea aceea purtător de cuvânt al PSD, a lansat acuzaţii dure la adresa candidatului PNL, afirmând inclusiv că a făcut trafic de copii.

Controverse au apărut şi în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu. Marţi, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă fostul şef de stat va participa, el confirmând.

Întrebat dacă nu se aplică aceleaşi criterii şi lui Băsescu, privind problemele în justiţie, Iohannis a răspuns simplu „ba da”, zâmbind, şi fără a face alte precizări. 

Traian Băsescu a susţinut recent că în acest moment are cazierul curat şi nu este trimis în judecată sau cercetat în vreun dosar.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri