Tăriceanu îl acuză de ipocrizie pe Manfred Weber, care s-a declarat îngrijorat de situația din România

Data publicării:
manfred weber
Manfred Weber Foto: Shutterstock

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat, miercuri, pe liderul popularilor europeni din PE, Manfred Weber, de ipocrizie, spunând că, în urmă cu trei luni, acesta a fost la Budapesta şi l-a susţinut pe premierul ungar Viktor Orban, iar acum a propus activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, pentru că este susţinut pentru preşedinţia Comisiei Europene.

manfred weber shutterstock_1171060870
Foto: Shutterstock

Tăriceanu, care a făcut o vizită la Bruxelles, a declarat că a discutat cu grupul ALDE din PE şi despre votul europarlamentarilor Norica Nicolai şi Renate Weber împotriva aplicării articolului 7 împotriva Ungariei.

Am explicat un lucru: se pare că e o bună doză de ipocrizie care domneşte la grupul PPE, având în vedere că liderul grupului, dl Weber, cu trei luni în urmă dacă nu greşesc, a fost la Budapesta unde s-a afişat cu mare bucurie în chip de susţinător al dlui Orban, prim-ministrul Ungariei, arătându-i susţinerea PPE şi aprecierea pentru dl Orban. Între timp, doamna Merkel l-a desemnat pe dl Orban ca Spietzenkandidat - cel care conduce lista care câştigă alegerile la nivel european să devină automat preşedintele Comisiei Europene. Şi de când dl Weber a fost desemnat Spietzenkandidat, şi-a schimbat punctul de vedere şi a propus ca PE să voteze aplicarea articolului 7 împotriva Ungariei. Cu toate că de la vizita lui la Budapesta până la votul în Parlament dl Orban n-a mai făcut nimic. Sigur că unii consideră că dl Orban a încălcat... nu ştiu...

Eu îmi aduc aminte chiar cred că am semnat la un moment dat o declaraţie referitoare la încălcarea drepturilor mass-media în Ungaria, dar asta era cu mulţi ani în urmă. În ultimele trei luni nu s-a întâmplat nimic notabil care să determine o astfel de atitudine. Această ipocrizie o văd şi, având atâta experienţă, nu pot să mă fac că nu o văd”, a spus preşedintele Senatului.

Manfred Weber, liderul grupului popularilor europeni (PPE) – cel mai mare grup din Parlamentul European -, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este „foarte îngrijorat de situația din România”.

Sunt extrem de îngrijorat de situația din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupție și despre independența justiției. Vom fi intolerabili în ceea ce privește statul de drept”, a scris Weber pe contul de Twiter.

România face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și independența justiției este sub presiune. Am văzut în această vară în București oameni bătuți de forțele de ordine și, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupției nu este un lux, ci o modalitatea supremă de a ne apăra cetățenii și afacerile de abuzurile din partea statului. Din acest motiv solicităm de urgență Guvernului român să se oprească din această ofensivă. Suntem alături de cetățenii europeni și vom fi intolerabili în ceea ce privește statul de drept”, a declarat liderul PPE într-o filmare postată pe Twiter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri