Tăriceanu pledează pentru împăcare în USL: Iohannis ar putea prelua Finanțele

Data publicării:
captura tariceanu la digi24

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu consideră că liberalii nu au niciun interes să iasă de la guvernare. Liberalul face un apel către liderii USL să se abţină de la declaraţii publice până la găsirea unui compromis. Fostul premier a spus că PNL trebuie să-şi atingă obiectivul de avea un preşedinte al României.

„E cumva interesul PNL să iasa de la guvernare? Nu. Strategic vorbind, ar trebui să profităm de pe urma USL și a succesului electoral ca sa ne atingem obiectivul strategic principal: alegerea unui preşedinte al României liberal”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la Digi24.

Liberalul a declarat că această criză între PSD și PNL putea fi evitată dacă cele două formațiuni candidau la europarlamentare pe liste comune, întrucât un asemenea demers obliga la „o logică de coabitare”. El consideră că decizia candidaturilor separate s-a luat „în pripă”.

„Listele comune presupun o anumită logică de funcționare a USL și a partidelor, o logică de conlucrare, de coabitare, de cooperare. În momentulîn care se discută de liste separate, această logică dispare si e înlocuită, care n-are legătură cu înţelegerea”, a declarat Tăriceanu.

În replică, preşedintele PNL Crin Antonescu spune că decizia participării pe liste separate la alegerile europarlamentare nu a fost luată unilateral. „Faptul că noi suntem pe liste separate e o decizie luată de ambele partide. Dacă Tăriceanu vrea să lase să se înţeleagă că PNL a respins oferta de liste comune, nu a fost o asemenea ofertă. PSD a zis de jumătate de an că merge singur. Noi nu am stat la uşa PSD, ca să încercăm să facem liste comune”, a spus Crin Antonescu, la Digi24.

Risc de reizbucnire a crizei în organizațiile locale

Actuala criză ar putea fi depășită în trei-patru săptămâni, dar există riscul ca ea să reizbucnească apoi în 20 de organizații locale, avertizează senatorul Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, care a traversat la rândul său o criză politică atunci când se afla la guvernare,  spune că actuala criză din politica românească este una atipică. „Criza asta politică, cu miniștrii care au demisionat și nu și-au depus demisiile, e o criză românească cum n-am mai văzut”, a comentat fostul premier.

Dacă se va ajunge la instabilitate politică, atât PNL, cât şi PNL vor avea de pierdut, mai crede senatorul liberal.

Întrebat dacă știe cam care e proporția liberalilor care vor despărțirea de USL, senatorul susține că, dimpotrivă, mulți colegi liberali cu care s-a consultat în ultima vreme doreau liste comune.

Pe de altă parte, liberalul spune că USD – alianța făcută de PSD cu UNPR și PC - poate guverna singură, teoretic, dar practic nu este atât de sigur. „Lucrul acesta îl știu și cei din PSD. Nu te poți baza pe o oaste de strânsură”, a comentat fostul premier.

El a pledat pentru reconciliere în USL, avertizând că România încă nu a scăpat de criza economică, oamenii așteaptă salarii și pensii, dar au parte de un spectacol politic care s-a mutat pe micile ecrane și care nu poate avea ca efect decât o scădere și mai mare a încrederii populației în politicieni.

Urmăriți declarațiile pe care Călin Popescu Tăriceanu le-a făcut la Digi24 într-o „Ediție specială” găzduită de Luca Niculescu, la care a participat și politologul Cristian Pîrvulescu:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri