Tăriceanu: Refuzul lui Kövesi de a veni la comisie este o recunoaştere că a fost la celebra întâlnire

Data publicării:
tariceanu2
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a acuzat-o, joi, pe Laura Codruţa Kövesi că sfidează Parlamentul prin refuzul ei de a fi audiată la comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, Tăriceanu apreciind că refuzul reprezintă o recunoaştere a participării procurorului general de atunci la întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, relatată de către jurnalistul Dan Andronic.

tariceanu2
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că motivaţia refuzului lui Kövesi arată fie necunoaşterea unor principii de drept, fie ignorarea lor deliberată. „Şi într-un caz, şi în celălalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibilă pentru un magistrat, mai cu seamă dacă ne raportăm la funcţia cheie pe care o ocupă în ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui să fie un model de profesionalism şi corectitudine. Motivaţia refuzului de a se prezenta în faţa Comisiei este cu siguranţă şi o recunoaştere  involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială”, susţine Tăriceanu, întru-un comunicat de presă.

Preşedintele Senatului consideră că actualul procuror-şef al DNA are o atitudine inconsecventă, dictată de conjunctură şi de interesele politice. „Ne amintim cu toţii de sloganul invocat permanent de DNA şi de slujitorii săi plătiţi: «Dacă e nevinovat, să-şi susţină cauza în instanţă şi va fi achitat». Oare acest argument nu mai este valabil şi acum, când subiectul este chiar dna. Kövesi? Dacă nu are nimic de ascuns în faţa opiniei publice şi în faţa Parlamentului României, dacă poate explica prezenţa sa partizană ca magistrat într-un moment de maximă importanţă politică alături de politicieni de vârf, de ce se eschivează de la audieri? Să vină cu explicaţii în faţa Comisiei şi să-şi susţină cauza”, argumentează Tăriceanu.

El susţine că Laura Codruţa Kövesi nu poate invoca drept pretext pentru refuzul său o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii întrucât CSM nu este organ legiuitor şi nu poate conferi procurorilor statutul de „stat în stat”.

„Aşa cum în SUA, ţară pe care o considerăm un model de democraţie parlamentară, la comisiile Senatului şi ale Camerei Reprezentanţilor s-au prezentat înşişi preşedintele ţării şi Procurorul General al SUA, când au fost invitaţi, consider că de aceeaşi consideraţie şi respect trebuie să se bucure şi Comisia specială de anchetă a Parlamentului României şi vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple”, a conchis Tăriceanu.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulamentele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

„Vă comunic faptul că, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că «procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească»”, se arată în adresa trimisă de Kovesi la comisie.

Ea invocă şi o hotărâre a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia ”dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale”.

„Faţă de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinţa comisiei de anchetă”, a transmis Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare de anchetă.

„Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc şi o s-o invităm pe doamna Laura Codruţa Kovesi”, a anunţat miercuri preşedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor.

Deputaţii au adoptat pe 9 mai, cu 171 voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât persoanele care sunt citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri