Tăriceanu și Dragnea cer comisie de anchetă pe alegerile din 2009

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu cu dragnea la agigea

Președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cer Parlamentului înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să clarifice „aspectele ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial”. Solicitarea vine după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că, în noaptea turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, ar fi participat, acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenți și șefii SRI și DNA.

tariceanu cu dragnea la agigea

„Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuție principii ale statului democratic și ale statului de drept, dar și încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenție nelegitimă a unor instituții în deturnarea procesului electoral. (...) O astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere și corecte ca premisă esențială a funcționării democrației în România”, susțin liderii coaliției la putere, printr-un comunicat de presă comun.

Solicitarea lui Dragnea și Tăriceanu vine la o zi după ce șeful Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a spus că îl va chema la audieri pe jurnalistul Dan Andronic, cu privire la afirmațiile făcute pe tema turului II al alegerilor prezidențiale din 2009.

Andronic, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, în dosarul DNA în care sunt cercetate și Elena Udrea și Ioana Băsescu, a susținut, printr-un editorial, că ar fi participat la o întâlnire, acasă la Gabriel Oprea, în noapte turului II al prezidențialelor din 2009, la care erau prezenți șefii SRI și DNA. „În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam. De multe ori am încercat să-mi amintesc figura lui, înclin să cred că era chestorul Petre Tobă, la acea vreme adjunct al Poliției Române, dar în privința lui aș putea să mă înșel. (...) Erau toți extrem de agitați, generalul SRI Florian Coldea, obosit și tensionat, intra și ieșea din cameră, primea date cu voturile din teritoriu, le transmitea mai departe, cred că președintelui Băsescu. Când stătea liniștit, Coldea vorbea puțin, mai mult asculta. (...) Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză”, a susținut Andronic referitor la acel moment.

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat spunând că nu a avut cunoștință de o astfel de întâlnire. „Nici nu mi-a trecut prin cap de ce aceste personaje o să umble în miezul nopții să umble la voturi. Eu în seara asta vreau să aflu cine a câștigat alegerile în 2009. Păi eu zic să-i arestăm. Dacă au falsificat alegeri, trebuie o anchetă a Parchetului General”, a declarat Băsescu, la un post tv.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat să comenteze declarațiile lui Andronic.

„2009 rămâne un subiect destul de obscur. În continuare, cred că alegerile au fost câştigate de echipa noastră şi cred că au existat elemente cel puţin ciudate, care sper să apară la vedere, pentru sănătatea democraţiei noastre. Eu nu ştiu ce au făcut, ce au discutat. Cu George Maior am o relaţie veche, mi-a fost coleg de partid, a fost directorul meu de cabinet, a fost un om în care am investit şi eu şi colegii din PSD foarte mult. Nu ştiu ce se ascundea în spatele celorlalte relaţii”, a declarat, în schimb, Mircea Geoană, pierzătorul turului II al alegerilor prezidențiale din 2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri