Tăriceanu, atac la procurori și serviciile de informații în fața lui Jean Claude Juncker

Data actualizării: Data publicării:
Tariceanu_Dosar_021017_Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, în plenul Parlamentului reunit pentru alocuţiunea lui Jean-Claude Juncker, că proiectul Uniunii Europene a reuşit să infirme dictonul lui Tucidide, potrivit căruia „pentru oamenii politici, speranţa este un prost sfătuitor”. „Anumiți funcționari ai CE par să fi pierdut știinta părinților fondatori de a recunoaște și de a respinge derapajele autoritare și discreționare ale agențiilor represive ale statului”, a spus Tăriceanu în fața președintelui Comisiei Europene.

Călin Popescu-Tăriceanu şi-a început discursul cu un citat din istoricul grec Tucidide: „Pentru oamenii politici, speranţa e un prost sfătuitor”. Preşedintele Senatului a adăugat că speranţele pe care le-au avut statele fondatoare ale Uniunii Europene au reuşit să infirme dictonul istoricului.

Tratatul şi politicile publice puse în mişcare la fondarea UE au fost întruchiparea politică a unor spernaţe pe care Tucidide le considera amăgitoare, în numele unei raţionalităţi pragmatice (...) Fondatorii nu aveau cum să prevadă cât de eliberator este proiectul pe care l-au gândit”, a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că principalul motiv pentru care România postcomunistă s-a îndreptat către UE a fost unul care ţine mai puţin de promisiunea bunăstării, cât de unul care a ţinut de identitatea europeană a românilor.

Cele mai puține transformări le-a avut versantul represiv al statului, prin instituțiile de forță, prin parchete, fantoma comunismului încă mai bântuie, mentalitatea și procedurile nu s-au primenit îndeajuns. Tocmai această componentă insuficient reformată pare să fie apreciată de unii funcționari de la Bruxelles, cel puțin atunci când tratează cu România, anumiți funcționari ai CE par să fi pierdut știinta parinților fondatori de a recunoaște și de a respinge derapajele autoritare și discretionare ale agentiilor represive ale statului”, a spus Tăriceanu în fața președintelui Comisiei Europene.

Citește și ”Dragnea a schimbat tabăra”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri