Tarom ia în calcul vânzarea aeronavei folosite de Traian Băsescu. Preşedintele: Nu mă opun

Data publicării:
04032013 20tarom-52841

Tarom are, în prezent, în flotă două aeronave de tip A310, una în configuraţie comercială şi una în configuraţie VIP, utilizată din anul 2010 de Administraţia Prezidenţială. Ambele aeronave au intrat în flota Tarom în anul 1992.

„Există o serie de factori care fac ca aceste două aeronave să nu îşi mai justifice din punct de vedere economic prezenţa în flotă. Printre aceşti factori se numără costurile foarte mari de mentenanţă şi aeronavigabilitate, vechimea de peste 21 de ani, gradul de uzură, consumul mare de combustibil, procurarea cu dificultate a pieselor de schimb, având în vedere că în prezent nu se mai produc piese noi pentru acest tip de avion, iar în lume există puţini furnizori care mai au pe stoc acest tip de piese”, se arată într-un comunicat al Tarom.

„Conducerea companiei Tarom urmează să stabilească în cel mai scurt timp o soluţie în ceea ce priveşte eliminarea totală a pierderilor cauzate de acestea, principala soluţie luată în calcul fiind vânzarea", se mai spune în textul citat.

Mai multe soluții pentru aeronava șefului statului

Referitor la aeronava utilizată de Preşedinţie, reprezentanţii companiei vor propune, în prealabil, autorităţilor o serie de soluţii.

„Poate fi luată în calcul menţinerea aeronavei prezidenţiale în flotă, cu condiţia ca autorităţile să îşi asume plata integrală, din bugetul de stat, a tuturor costurilor de întreţinere, aeronavigabilitate şi exploatare, atât a celor directe, cât şi a celor indirecte. Totuşi, opinia noastră este că acest avion nu mai corespunde condiţiilor de înaltă calitate şi performanţă pe care trebuie să le îndeplinească o aeronavă pentru transportul unor înalţi demnitari şi că ar trebui găsită o soluţie mai eficientă şi mai potrivită statutului acestora", a declarat într-un comunicat Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Tarom.

Compania precizează că imediat ce o soluţie privind aeronavele A310 va fi definitivată şi aprobată, aceasta va fi făcută publică, iar dacă se va lua decizia de vânzare a acestora, procesul va fi desfăşurat în condiţii de transparenţă totală.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că Guvernul nu-i va retrage preşedintelui Traian Băsescu avionul cu care se deplasează la întâlniri oficiale, ci caută o soluţie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi să fie reduse, iar gradul de siguranţă să crească.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, afirmase anterior că Tarom va face o propunere Administraţiei Prezidenţiale privind aeronava folosită de preşedinte, care are cele mai ridicate costuri de mentenanţă, fără să detalieze, el declarându-se surprins că aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat.

Fenechiu a arătat, într-o conferinţă de presă, că Tarom a solicitat un buget anual de 22,6 milioane de lei pentru costurile de aeronavigabilitate sau mentenanţă la aronava Airbus 310 pe care o utilizează şeful statului. El a spus că acesta este de departe cel mai mare cost de mentenanţă pentru o aeronavă, dar întrebat dacă un alt avion de acelaşi tip din flota Tarom nu costă la fel, ministrul a răspuns: "Ba da". Ulterior, Fenechiu a afirmat că şi cealaltă aeronavă Airbus A 310, utilizată pentru zboruri comerciale, are costuri ridicate şi din punctul său de vedere nu se justifică păstrarea ei, dar decizia o va lua tot Consiliul de Administraţie.

Relu Fenechiu vrea să îl lase pe Traian Băsescu fără avion prezidențial

Fenechiu, a declarat, miercuri seară, că Tarom ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

Băsescu: „Nu mă opun niciunei acțiuni”

Traian Băsescu a declarat luni, de la Cotroceni, că aeronava pe care o folosește aparține Tarom și că, prin urmare, nu se va opune vânzării acesteia.

„Vă asigur că nu mă opun niciunei acțiuni pentru că aia nu e aeronava prezidențială. Aeronavă prezidențială nu mai există din 2010, când acea aeronavă de 38 de ani nu a mai putut fi reparată din lipsă de fonduri. Ce folosesc eu de la Tarom este un avion pe care îl închiriem, charter, dacă vreți. Nu este o aeronavă la dispoziția președintelui”, a precizat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri