Taxa de 2%. Ce explicații dă premierul și ce spune vicepremierul

Data actualizării: Data publicării:
Mihai Tudose_gov.ro

Șeful Executivului a declarat, într-o conferință de presă susținută la Deva, că nu este vorba de introducerea unei noi taxe, ci de menținerea contribuției pentru creanțe salariale, care ar fi trebuit, potrivit programului de guvernare, să fie desființată de la 1 ianuarie 2018, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Cât despre cuantumul contribuției, premierul Mihai Tudose a lăsat a se înțelege că acesta va fi mărit, dar că valoarea va fi stabilită de Ministerul de Finanțe. La rândul său, vicepremierul Marcel Ciolacu a vorbit explicit despre o taxă de 2%, care se va plăti într-un singur cont.

„Acuma ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanţelor, am înţeles aproape ca dumneavoastră. Doar că norocul nostru este că ştim că nu e aşa. Eu încerc să vorbesc româneşte, nu finanţista domnului ministru Mişa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, dumneavoastră când vă luaţi salariul, angajatorul plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine. Inițial, noi am spus că nu va mai fi, că rămân doar cele două, pentru sănătate și pentru pensie. S-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează. Este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne. Că este 0,25-0,30%, Ministerul de Finanțe face astăzi calculele necesare pentru ca Fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a declarat premierul Mihai Tudose.

„Guvernul își va asuma această taxă care nu era inclusă în programul de guvernare?”, l-au întrebat jurnaliștii pe șeful Executivului. „Este doamnă, este”, a răspuns premierul, după care l-a invitat pe vicepremierul Marcel Ciolacu, „specialist în explicații cu sindicatele”, să dea detalii despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

„În acest moment, cu toții plătim 39,25% la asigurări. În programul de guvernare, odată cu transferul obligațiilor sociale de la angajator la angajat, vom plăti 35%. Cei 39,25% erau formați din 22,75%, plătea angajatorul, și 16% (16,5% - n.r.), se pare, angajatul. Nu este nicio taxă în viitor, de la 39,25% noi ne ducem la 37%, deci este o micșorare a acestor taxe prin transfer. Mai mult decât atât, există această directivă europeană, se numesc creanțe, care reprezintă 0,25%. Până acum, angajatorul plătea în mai multe conturi, la creanțe, la șomaj, erau vreo patru conturi. În acest moment, toate acestea care însumau până acum 2,25% se vor plăti într-un cont, mai puțin cu 0,25%, respectiv vor plăti 2%. Este un lucru pe care l-au cerut și sindicatele, este responsabilitatea și a angajatorului, nu numai a angajatului, care-și va plăti direct cei 35%, normal, tot prin angajator, că el are întreaga sumă”, a explicat Ciolacu.

Vicepremierul a punctat că nu există nicio taxă nouă.

„Domnul ministru Mișa, cu adevărat, a ieșit că există o nouă taxă. Nu există nicio nouă taxă. Mai mult decât atât, pentru grupele de muncă se plătea pentru grupa I — 5%, respectiv 10% de către angajator, în viitor se vor plăti 4%, respectiv 8%, deci este o scădere și în acest domeniu. Deci, toți cei care-și vor face bugetul pentru anul viitor, multinaționalele și toate companiile pot să bugeteze, vor fi taxe mai puține, deci cheltuielile vor fi mai mici cu angajații”, a spus Ciolacu.

În programul de guvernare al Cabinetului Tudose, aprobat de Parlament, scrie următoarele referitor la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat:

„Vom continua pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi. Vom rămâne așadar doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârșitul anului 2017 se va modifica baza de calcul al salariului brut prin creșterea acestuia cu 22,75%. Măsura nu va implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator, ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodată, vor fi eliminate inechitățile privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații din România, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri