Tensiuni în Coaliție, după ce PNL și PSD au lăsat UDMR fără nicio funcție la ANRE. UDMR refuză să participe la votul pentru ANRE

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vorbesc la o ședință a Coaliției de guvernare.
Relațiile între UDMR ș partenerii de Coaliție s-au deteriorat simțitor în ultima perioadă. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Sunt tensiuni în Coaliția de guvernare după ce PNL și PSD au lăsat UDMR fără nicio funcție în conducerea ANRE. Cel care a ocupta funcția de vicepreședinte, Zoltan Nagy-Bege nu va fi nici măcar membru. Decizia luată de cele două mari partide a nemulțumit UDMR, care susține că Nagy-Bege și-a asumat rolul de comunicator al instituției în cele mai dificile momente.

Pentru funcţia de preşedinte al ANRE candidează George Niculescu, pentru funcţia vacantă de vicepreşedinte – Gabriel Andronache şi Nagy-Bege Zoltan, iar pentru cele două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al ANRE sunt candidaţi Sorin Bumb, Cornelia Sulger, Florenţiu Grigore Vintilă, Adrian Borotea, Daniel Bogdan şi Radu Florin Porumb. 

Începând cu ora 13, deputaţii şi senatorii se reunesc în şedinţă de plen comună pentru a alege, prin vot, preşedintele, un vicepreşedinte şi doi membri în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

UDMR nu va participa la votul din Parlament, în semn de protest față de decizia colegilor din Coaliție de a-i lăsa pe maghiari fără postul din conducerea ANRE. 

Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților a anunțat, înainte de vot, că s-a luat „această decizie poltică” de a nu participa la vot. 

„Nu suntem vânători de funcții și recompense. Domnul Nagy Zoltan a fost un profesionist, locul lui era în contonuare în fruntea ANRE”, a spus Csoma Botond. 

Acesta a ținu să precizeze că acest incident nu va afecta relațiile din cadrul Coaliției, dar, potrivit informațiilor din conducerea acesteia, PNL și PSD negociază o nouă repartizare a ministerelor pentru viitorul Guvern Ciolacu, după un algoritm care implică ponderea celor trei partide în Parlament, și, în cadrul acestor negocieri, liberalii și-ar fi exprimat dorința de a prelua cel puțin unul dintre portofoliile deținute în prezent de UDMR - Dezvoltare, Mediu și Sport.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri