Tensiuni în Parlament la dezbaterile privind bugetul de stat pentru 2018

Data publicării:
171123_PARLAMENT_MOTIUNE_CENZURA_PNL07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose

Bugetul pentru 2018 a intrat în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. La dezbateri a participat inclusiv premierul Mihai Tudose, care a pledat în favoarea proiectului de buget, motivând că este unul al dezvoltării şi al investiţiilor. În forma în care a ajuns în Parlament, se axează pe venituri de peste 287 de miliarde de lei şi cheltuieli estimate la 314,5 mld lei. În plus, Mihai Tudose dă asigurări că ţinta de deficit sub 3% va fi respectată. Opoziţia atrage atenţia că bugetul pe anul următor este nerealist şi anunţă că nu va vota proiectul.

Dezbaterile din Parlament pentru bugetul de stat de anul viitor şi cel al asigurărilor sociale de stat au început cu tensiuni. Deputaţii şi senatorii opoziţiei s-au plâns de faptul că timpul pentru susţinerea amendamentelor este prea scurt.

Raluca Turcan: „Am înţeles graba pentru anumite legi pe justiţie trecute pe repede înainte, însă bugetul de stat arată direcţia în care o ia România, încotro vom merge cu finanţele ţării”.

Puterea a rămas surdă la plângerile opoziţiei. De la Tribuna Parlamentului, Mihai Tudose i-a îndemnat pe aleşi să voteze proiectul de buget, care are ca priorităţi sănătatea, educaţia şi infrastructura.

Mihai Tudose: „Vom creşte competitivitatea şi nu numai pentru a creşte nivelul de trai, dar şi pentru a depăşi ţări din regiune. Vă rog să susţineţi cel mai generos buget de investiţii pe care l-a avut România post revoluţionară, cel mai generos şi coerent buget în sănătate”.

Opoziţia nu priveşte însă cu ochi buni planurile Executivului şi anunţă că nu va vota proiectul de buget.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Nu este un buget care să ajute România pe termen lung, e un buget care arată că am pierdut o imensă oportunitate de creştere regională, aţi făcut un buget care ne fragilizează”.

De departe cea mai contestată decizie a aleşilor priveşte administraţia locală. Deşi în comisiile de specialitate se hotărâse ca impozitul pe venit să ajungă în întregime în teritoriu, astăzi aleşi au respins amendamentul UDMR. 105 deputaţi şi senatori au votat "pentru", 119 "împotrivă". Dintre sociali-democraţi singurul care a votat "pentru" a fost Eugen Teodorovici.

Tanczos Barna, UDMR: „Problema cea mai mare e a unităţilor administrativ-teritoriale e bugetul acestor unităţi care se vor confrunta clar cu o reducere a cheltuielilor dirct încasate din impozitul pe venit datorită reducerii la 10 la sută a cotei”.

Florin Roman-deputat PNL: „Azi, PSD – ALDE a dat o grea lovitură, cea mai grea lovitură în ultimii 27 de ani pentru primării. Sunt stopate toate investiţiile importante din România, dacă s-a făcut ceva în ţară s-a făcut la nivel local, lucrări de canalizare, modernizări de spitale”.

Votul final în Parlament va fi dat vineri.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri