Teodor Atanasiu avea dreptate: Vechii liberali iau partea leului în partid

Data publicării:
teodor atanasiu mediafax

În spatele uşilor închise, acum două săptămâni, vechii liberali vorbeau răspicat despre cum ar împărţi puterea cu fostul PDL în noul partid.

Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. (…) Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. (…) Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. (…) Îmi fac un bine dacă pleacă…Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!", profeţea atunci prim-vicele Teodor Atanasiu, potrivit unor stenograme publicate de Evenimentul Zilei.

Iritaţi, foştii pedelişti au răbufnit la ultimul Consiliu Naţional al PNL.

Teodor Atanasiu a fost huiduit. A intervenit Vasile Blaga: „Vă rog să ne respectăm. Am spus că am trecut peste”.

Vrem scuze! Vrem scuze! Scuze! Scuze!”, s-a auzit din audiență.

Supărat, Teodor Atanasiu a spus ironic: „Vă mulţumesc pentru primire!”.

Am avut o discuție bărbătească. Lucrurile ni le-am lămurit, mergem înainte. Șapte ani ne-am bătut rău de tot unii cu alții, bătălia noastră cu PSD e naturală”, a explicat ulterior, într-o conferință de presă, copreședintele PNL Vasile Blaga.

Procedurile interne de funcţionare a filialelor judeţene confirmă însă spusele lui Teodor Atanasiu. Vechii liberali sunt principalii beneficiari ai fuziunii. Din 47 de organizaţii, conducerea e dominată de ei în aproape 30.

La bază stau calcule precise care stabilesc ponderea fiecărei tabere în structurile judeţene şi locale: în proporţie de 80% contează rezultatul alegerilor europarlamentare. Diferenţa o fac primarii rămaşi alături de partid după intrarea în vigoare a ordonanţei traseiştilor. Parlamentarii sunt şi ei incluşi, ca membri de drept în Comitetele Executive Judeţene.

Acolo unde dominau foştii democrat-liberali, cei de la PNL au importat aleşi. E cazul judeţului Neamţ, unde au fost recrutaţi deputaţii Mugur Cozmanciuc şi Radu Surugiu. Raportul a ajuns astfel doar la 13 la 14 în favoarea oamenilor lui Vasile Blaga.

Rezultate alegeri europarlamentare:

PNL - 15%

PDL - 12,23%

Primari

PNL - 808 primari în 2012, 565 după efectele OUG 55/201

PDL - 769 primari în 2012, 575 după efectele OUG 55/201

Avansul aripii vechi din PNL creşte în cazul organizaţiile locale, de municipii şi de comună. A avea sau nu primar este esenţial în stabilirea componenţei acestor conduceri. La nivel naţional, e aproape egalitate între cele două părţi. Dar există 15 judeţe unde foştii democrat-liberali nu au niciun primar de municipiu sau oraş.

Acest handicap se poate dovedi decisiv, deoarece partidul al cărui primar conduce oraşul primeşte un bonus de 30% în calculul ponderii în conducere. Importanţa scorulului la europarlamentare scade la 50% pentru a se face loc criteriului bazat pe numărul de consilieri locali deţinut de fiecare.

Comitetul executiv al PNL pentru orașe şi comune

Dacă există primar:

- 50% rezultatul alegerilor europarlamentare;

- 30 % bonus primar;

- 20% numărul consilierilor locali în funcție după aplicarea OUG 55/2014>

(Art. 90, Regulamentul privind organizarea, desfăşurarea şic onducerea activităţii organizaţiilor locale şi judeţene)

Vechii liberalii revin în avantaj în cele peste 2.000 de localităţi unde niciuna din părţi nu are primar. În acest caz, relevanţa europarlamentarelor creşte la 65%, iar al numărului de consilieri locali la 35%. Cum raportul în materie de consilieri locali este echilibrat, liberalii vor profita de procentele de la europarlamentare pentru a obţine controlul a două treimi din aceste organizaţii locale.

Comitetul executiv al PNL pentru orașe şi comune

Dacă nu există primar:

- 65% rezultatul alegerilor europarlamentare;

- 35% numărul consilierilor locali în funcție după aplicarea OUG 55/2014

Miza reaşezării de forţe este şefia marelui partid care ar urma să fie adjudecată în 2016. Cei care vor face legea în filialele de partid vor întocmi şi lista cu delegaţii votanţi, cei care pot înclina balanţa votului pentru funcţiile ce vor fi puse în joc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri