Video Teodor Meleşcanu pleacă de la şefia Senatului direct la DNA. Fostul ministru a fost citat într-un dosar de corupţie

Data publicării:
melescanu-inquam-ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Senatorul Teodor Meleşcanu a fost citat la DNA. Informaţiile arată că fostul ministru de Externe şi fost preşedinte al Senatului a fost chemat, în calitate de martor, într-un dosar deschis de mai multe luni de procurorii de la DNA.

În dosar se fac cercetări cu în legătură cu modul în care poziţia Guvernului România, prin agentul guvernamental la CEDO, a fost modificată într-un proces deschis în urmă cu mai mulţi ani de Liviu Dragnea, împotriva statului român, un proces în care acesta reclamă că i s-au încălcat drepturile fundamentale în dosarul în care a fost condamnat pentru prima oară la închisoare cu suspendare, cel legat de fraudaurea referendumului pentru demiterea preşedintelui României din anul 2012.

Suspiciunile sunt legate de modul în care a fost schimbată poziţia guvernului României în acel dosar, după ce agenul guvernamental al României a fost schimbat în 2018 de un guvern compus din membri ai PSD. În perioada respectivă, Teodor Meleşcanu era ministru de Externe şi, practic, în subordinea sa directă funcţionează agentul guvernamental al CEDO care, conform reglementărilor, trebuie să obţină un acord al Executivului înainte de a formula aceste poziţii către CEDO.

Teodor Meleşcanu a spus că va merge la DNA „în zilele următoare”.

„În primul rând nu știu despre ce este vorba. E o citație. Am primit-o, dar din câte știu eu nu este în dosarul lui Mocanu. În zilele următoare, în calitate de martor. (...) Este posibil ca citația să fie pentru mâine, dar voi merge zilele următoare. Da, sigur că voi merge. Încă nu știu în ce dosar am fost citat”, a spus Meleșcanu.

Agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat în luna august, la cerere, din funcția de secretar de stat, de către premierul Viorica Dăncilă, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Demersul venea în contextul în care DNA a deschis un dosar pentru a investiga modalitatea prin care agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a apărat interesele României în procesul deschis de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Procurorii DNA au deschis la finalul lunii iulie un dosar ce vizează activitatea agentului guvernamental al României la CEDO, iar în urma acestuia, Viorel Mocanu a depus o plângere la Secția de anchetare a magistraților potrivit căreia ar fi anchetat abuziv, în condiție în care funcția deține imunitate.

Pentru a efectua cercetări, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii Secției de anchetă au cerut, de la DNA, să li se precizeze dacă efectuează verificări în dosarele aflate în curs de soluționare la CEDO, între acestea fiind și cauza Dragnea vs. România.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri