Teodorovici îi răspunde lui Cîțu și cere o dezbatere cu el și cu premierul Orban: Nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat

Data publicării:
teodorovici
Foto: Inquam Photos / Adel al-Haddad

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi, într-o conferință de presă, că nu există nicio gaură în bugetul de stat și că nu este o problemă cu deficitul bugetar. Teodorovici susține că declarațiile făcute de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afectează cursul valutar și sunt declarații bazate pe estimări nu pe date concrete. De asemenea, Teodorovici a anunțat că îi invită la o dezbatere pe Florin Cîțu și pe premierul Ludovic Orban pe tema situației bugetare.

Ministrul Finanțelor a declarat joi că situația bugetară este gravă, iar deficitul ar putea depăși 4% la finalul anului. El a acuzat că, în România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali. „E exact metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, unul pentru el, altul pentru Fisc”, a declarat Cîțu.

„Sunt Al Capone cum domnul Cîțu e șeful FBI”, a fost replica lui Teodorovici.

Fostul ministru a declarat că a fost prezentată o situație trunchiată.

„Gaură poate înseamnă ceva ce îi lipsește. Eventual poate să se refere la deficitul bugetar. Este un semn de întrebare refiritor la situația corectă despre finanțele romaniei. A prezentat o situație unde prezintă trunchiat o execuție ba la 9 luni, ba la 10 luni. Pe site este un istoric cum au fost programate execuțiile în fiecare an. Acolo puteam vedea, în 2019 avem 21,7 miliarde încasări, iar cheltuielie de 21 de miliarde. Ceea ce arată foarte clar că nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat. De asemenea veniturile ANAF. V-aș da câteva date oficiale. Veniturile bugetare colectate de ANAF în primele 10 luni sunt în sumă de 226,1 miliarde de lei ceea ce arată o creștere cu 12% față de aceeași perioadă din 2018. Au fost colectate venituri cu 24,6 miliarde mai mult față de aceeași perioada a anului trecut”, a spus Eugen Teodorovici.

Referitor la situația colectărilor din taxa pe valoare adăugată, Teodorovici susține că acestea au crescut în 2019.

„Pot să vă spun că volum total al taxelor colectate din TVA până la data în care a fost instalat Guvernul Orban este de 52,8 miliarde de lei cu 10% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un plus de 5 miliarde de lei”, a mai spus fostul ministru.

Teodorovici dă vina pe declarațiile lui Florin Cîțu pentru deprecierea leului.

„Prin ieșirea publică de astăzi a reușit ca leul să fie la un minim istoric și efecetele negative se vor resimți în întrega economie. Cineva să îi traducă ce scrie în aceste documente.”

De asemenea, fostul ministru susține că are informații că la nivelul ministerului Finanțelor se pregătește un pachet de măsuri care prevede creșterea unor taxe.

„Avem informații că se lucrează la un pachet de măsuri cu disponibilizări, creștere a TVA-ului, impozitare a dividentelor”, a mai spus Teodorovici.

Referitor la declarația lui Florin Cîțu că va sesiza organele competente pentru constituirea unui grup organizaţional în domeniul fiscal, Teodorovici a spus că ar fi un denunț calomnios. 

Fostul ministru al Finanțelor le-a transmis în conferința de presă o invitație la dezbatere lui Ludovic Orban și lui Florin Cîțu.

„Îl invit pe domnul Cîțu și pe domnul Orban la o dezbatere publică la Academia Română, la ora 12, pe situația finanțelor publice. Sunt convins că domnul rector va fi de acord să ne găzduiască cu această dezbatere mâine la ora 12.”

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri