Sari la conținut

Theodor Stolojan: Majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari, „o mare măgărie”

Fostul premier Theodor Stolojan a spus, la RFI, că devine îngrijorat de „restaurarea unor privilegii”. FOTO: Mediafax

"Personal, mi se pare o mare măgărie ca un premier în funcţiune, în ultima zi, pentru că astăzi îşi începe mandatul premierul Ponta, deci ca în ultima zi să dai o asemenea Ordonanţă de Urgenţă. Asta nu face decât să confirme că, din păcate, suntem din nou în etapa politicii la plesneală, care pe care, care poate - face. Am început să devin îngrijorat de restaurarea unor privilegii. Vreau să mă înţelegeţi bine, toată lumea vorbeşte că sectorul public trebuie să aibă o altă salarizare, care să aducă oameni competenţi şi în sectorul public, dar nu începi în primul rând cu miniştrii. Şi nu e vorba numai de 48 de funcţii de demnitar, pentru că de exemplu, toate indemnizaţiile primite de şefii cultelor din România, începând de la patriarh, arhiepiscopi, mitropoliţi, episcopi sunt corelate cu indemnizaţiile pe care le primesc miniştrii şi preşedintele ţării. Deci nu începi întâi cu vârful. Putea să aibă răbdare domnul prim-ministru care azi nu mai e în funcţiune, putea să aibă răbdare până când, aşa cum a promis ministrul Muncii, se va ieşi cu un proiect care să revadă întregul sistem de salarizare pentru sectorul public din România", a declarat europarlamentarul Theodor Stolojan, citat de Mediafax.

În opinia acestuia, "argumentul cu corupţia, cu salariile mici, este din nou o ipocrizie incredibilă”.

"Am văzut foarte limpede - avem cazuri de corupţie în justiţie, unde salariile sunt cu mult peste media din sectorul public. Deci suntem în etapa politicii la plesneală. A început cu pensii speciale, denumite indemnizaţii speciale pentru parlamentari, s-a trecut pe urmă la pensiile pentru militari, acum înţeleg că s-a depus un proiect de lege în Parlamentul României, pentru a se da pensii speciale şi la primari, preşedinţi de Consilii Judeţene. Deci suntem în etapa politicii la plesneală, care apucă, cine poate bate un cui în coşciug", a adăugat Stolojan.

Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august, în baza unei ordonanţe de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, primul ministru şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a anunţat Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier. Creşterea va fi aplicată şi miniştrilor.

Gabriel Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari.

Indemnizaţii majorate vor primi, din luna august, şi vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ şi cel al Curţii de Conturi, şeful SGG şi cel al Cancelariei premierului, relevă Ordonanţa aprobată de Guvern.